Analist: ”România trebuie să ajute R. Moldova să scape de flagelul Plahotniuc”

Pedepsirea oligarhului trebuie să devină o prioritate naţională pentru România dacă vrea să ajute într-adevăr Moldova în această criză profundă, afirmă Octavian Milewski, politolog specializat în spaţiul postsovietic, într-un interviu acordat ziare.com.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (independent.md)

”România trebuie să ajute R. Moldova să scape de flagelul Plahotniuc. Aceasta este problema numărul unu, doi şi trei a Moldovei. Chişinăul nu poate redeveni un partener de dialog politic şi instituţional cu nimeni până nu se eliberează de caracatiţa mafiotică a lui Plahotniuc. Oligarhul moldovean este foarte bine conectat la anumite cercuri de influenţă şi putere din România, care până în prezent i-au asigurat liniştea”, a explicat Milewski pentru sursa citată.

Expertul propune ca ”împotriva lui Plahotniuc, a cercului său apropiat şi a companiilor sale să fie impuse sancţiuni. Pedepsirea oligarhului trebuie să devină o prioritate naţională pentru România dacă vrea să ajute într-adevăr Moldova în această criză profundă. Sancţiunile trebuie să fie de ordin economic şi personal, mă refer la libertatea de mişcare în, şi prin spaţiul României”.

”Trebuie creat un grup de investigaţie pentru a aduce cazul Plahotniuc pe agenda politică românescă pe Moldova. Mai mult, dosarul Plahotniuc are profunde ramificaţii internaţionale, iar România trebuie să pună sub urmărire, în mod legal desigur, orice ilegalitate documentată internaţional a oligarhului. Asemenea evidenţe ar exista se pare în ţări ca Marea Britanie, Italia şi Austria. În egală măsură, azi sub-secretarul de stat Victoria Nuland se va afla la Bucureşti. Ei bine, cazul Plahotniuc trebuie pus pe masă şi luate decizii comune în ce îl priveşte”, a mai declarat Milewski, cercetător la Graduate School of Social Research din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţe, pentru ziare.com.