Preşedintele Timofti îl desemnează pe noul candidat al PD

Şeful statului, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a candidatului majorităţii parlamentare, Pavel Filip, la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.
Pavel Filip, candidatul din partea PD la funcţia de premier, în centru
Pavel Filip, candidatul din partea PD la funcţia de premier, în centru (ipn.md)

„Am semnat decretul de desemnare a candidatului Pavel Filip la funcţia de prim-ministru”, a declarat Nicolae Timofti vineri, citat de Unimedia.

Şeful statului a declarat că aseară doar 44 de deputaţi au reconfirmat semnăturile de susţinere a candidatului PD, fapt ce nu întrunea majoritatea parlamentară.

Remintim că Ion Păduraru, candidatul înaintat de preşedintele Nicolae Timofti la funcţia de prim-ministru, a renunţat la mandatul de premier, dând undă verde candidatului propus de majoritatea parlamentară formată din cei 55 de deputaţi.

Pavel Filip a ţinut să-i mulţumească şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare, scrie UNIMEDIA. „Sunt conştient de perioada deloc uşoară în care se află Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor Parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Multumesc mult dlui Preşedinte. Urmează să începem a lucra aşa precum prevede decretul preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamemtate pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a Guvernului, ne vom stradui într-o perioada cât mai scurtă”, a declarat premierul desemnat.

La rândul său, preşedintele PDM, Marian Lupu a ţinut să sublinieze că Pavel Filip este candidatul majorităţii, nu al lui Plahotniuc. „Din acest moment intrăm într-o etapă constituţională de formare a Cabinetului de Miniştri. Ieri am avut o discuţie în cadrul şedinţei Biroului Permanent a PDM. Având în vedere polarizarea societăţii, colegul nostru Vladimir Plahotniuc a venit cu propunerea să venim cu soluţii în acest sens. Domnul Plahotniuc nu a propus candidatura domnului Filip. Candidatura dl. Fillip este rezultatul acelor dezbateri pe care le-am avut”, a susţinut liderul democrat.

Expertul în drept constituţional, Alexandru Arseni, a declarat însă pentru IPN că decretul prezidenţial prin care Ion Păduraru a fost desemnat pentru funcţia de premier nu poate fi abrogat, ci doar contestat la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe