Angajat al Ministerului de Externe din Moldova trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Un fost consul al Moldovei în Bologna este învinuit de faptul că a luat bani de la cetăţeni de origine arabă pentru a le perfecta anumite acte de intrare şi şedere pe teritoriul R. Moldova. Dosarul penal este transmis instanţei de judecată.
Mită.
Mită. (facebook.com/profil MAI)

Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a lui Nicolae Nucă, fost Consul General al Republicii Moldova în Bologna în momentul comiterii infracţiunii, şef al direcţiei relaţii cu publicul din cadrul direcţiei generale afaceri consulare a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit materialelor cauzei penale, pe parcursul lunii octombrie 2016, inculpatul, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a pretins de la un cetăţean al Siriei 1500 euro. În schimbul acestei sume, Nucă se angaja să urgenteze perfectarea actelor de intrare şi staţionare pe teritoriul R. Moldova a altor trei cetăţeni din Irak. Peste câteva zile, aflându-se în biroul său de serviciu, funcţionarul MAEIE a primit de la cetăţeanul Siriei prima tranşă de bani în sumă de 500 de euro şi copiile paşapoartelor celor 3 cetăţeni ai Irakului.

La finele anului 2016, în rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie, funcţionarul a fost reţinut de procurorii anticorupţie de comun cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), iar ulterior, plasat în arest preventiv de către instanţa de judecată, unde se află până în prezent.

La demersul Procurorului Anticorupţie, Nicolae Nucă a fost suspendat provizoriu din funcţia de şef al direcţiei relaţii cu publicul din cadrul direcţiei generale afaceri consulare a MAEIE.

Acţiunile inculpatului au fost încadrate de către procurori în baza normei penale ce prevede comiterea traficului de influenţă. Dacă instanţa de judecată îl va fi găsi vinovat, funcţionarul poate fi pedepsit cu amendă în mărime de până la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Anterior Procurorul General Harunjen preciza că reţinerea lui Nicolae Nucă ar avea legătură cu acţiunile ilegale ale consulului de la Istanbul, Veaceslav Filip bănuit şi acesta de corupere pasivă, respectiv că ar fi încălcat prevederile legale în privinţa eliberării actelor de şedere şi de intrate pe teritoriul R. Moldova a unor cetăţeni de origine arabă. Veaceslav Filip a fost reţinut la mijlocul lunii noiembrie 2016 de către procurorii anticorupţie în timp ce cobora din avionul care decolase din Turcia.