Angelina Jolie renunţă la sâni

Angelina Jolie în cadrul unei reuniuni în oraşul irakian nordic Arbil, la 16 septembrie 2012.
Angelina Jolie în cadrul unei reuniuni în oraşul irakian nordic Arbil, la 16 septembrie 2012. (Safin Hamed / AFP / GettyImages)

Actriţa Angelina Jolie a scris într-un articol pentru New York Times că a apelat la o procedură de mastectomie deoarece a fost depistată având o genă BRCA1 malformată - lucru care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.

Conform Institutului Naţional de Cancer SUA genele BRCA1 şi BRCA2 au rolul să stabilizeze ADN-ul şi să menţină dimensiunea celulelor sub control. Anumite malformaţii ale acestor gene pot ridica în mod dramatic riscul de cancer.

Angelina Jolie scria în articolul intitulat „Alegerea mea medicală”, publicat în New York Times: "Doctorii au estimat că am un risc de 87% de cancer la sân şi de 50% de cancer ovarian, desigur riscul fiind diferit la fiecare femeie. Doar o fracţiune din cancerul la sân provine de la malformarea genei BRCA1. În medie există un risc de 65% pentru femeile care au un defect la această genă să facă cancer la sân". Mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani din cauza unui cancer.

„Când am aflat care era situaţia mea, am decis să acţionez preventiv şi să reduc riscurile pe cât posibil', a explicat ea. „Am decis să mă supun unei duble mastectomii preventive”. „Am început cu sânii, în condiţiile în care riscul de cancer la sân este mai ridicat decât riscul de cancer la ovare, iar operaţia este mai complexă”, a adăugat artista.

La 27 aprilie, actriţa a terminat cele trei luni de pregătiri medicale prevăzute înaintea operaţiilor. De acum înainte, riscul de cancer la sân nu este decât de 5%, a precizat ea. Jolie şi Pitt au trei copii naturali şi au adoptat alţi trei. „Le pot spune copiilor mei că nu trebuie să se mai teamă că îşi vor pierde mama din cauza unui cancer la sân”, a conchis ea.

Anul acesta un caz similar, în care o celebritate a trecut printr-o operaţie de mastectomie, a fost cel al lui Allyn Rose, concurentă la Miss America.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură