Angelina Jolie se va întâlni cu femeile congoleze

Angelina Jolie în cadrul unei reuniuni în oraşul irakian nordic Arbil, la 16 septembrie 2012.
Angelina Jolie în cadrul unei reuniuni în oraşul irakian nordic Arbil, la 16 septembrie 2012. (Safin Hamed / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
27.03.2013

Goma, Congo - Angelina Jolie se întâlneşte cu femei şi fete din estul Congo, unde violenţa sexuală este în floare.

Jolie, reprezentantă specială a agenţiei ONU pentru Refugiaţi, a călătorit luni în tabăra Nzulo de lângă Goma împreună cu secretarul britanic de externe William Hague.

Comitetul Internaţional de Salvare (IRC) susţine că a îngrijit mai mult de 2.500 de femei şi fete care au fost violate sau abuzate în ultimul an. IRC oferă kituri cu lanterne, fluiere şi produse de curăţat, astfel încât femeile să poată evita scăldatul în pârâuri, unde riscul de atac este mai mare.

Violenţa sexuală este frecvent folosit ca o armă de război de grupurile rebele care operează în estul Congo, precum şi de soldaţii congolezi.

Angelina Jolie s-a alăturat luni trimisului Marii Britanii William Hague în vizita sa în Ruanda, pentru a construi o coaliţie care să trateze problema violului şi a violenţei sexuale în zonele de război, a raportat AFP.

"Această vizită presupune ascultarea pe viu a relatărilor persoanelor care au îndurat violuri şi violenţă sexuală în timpul conflictului din estul RDC," a declarat Jolie pentru agenţia de ştiri. "Vrem să învăţăm lecţiile oferite de experienţele lor şi să facem ceva pentru a putea proteja mii de femei, bărbaţi şi copii expuşi riscului violului în multe alte zone de conflict."

Hague şi Jolie îndeamnă Grupul celor Opt, sau G8, să ajungă la un acord care să trateze violenţa sexuală şi violul drept o încălcare a Convenţiei de la Geneva, care supraveghează războaiele.

"De cele mai multe ori comunitatea internaţională priveşte în altă parte, autorii acestor crime brutale circulă liber şi ciclul de nedreptate şi conflict se repetă. Trebuie să spulberăm această cultură a impunităţii", a declarat Hague.

Campania lor va ajunge la Consiliul de Securitate al ONU în iunie.

Associated Press a contribuit la acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor