Ankara ameninţă din nou cu anularea acordului UE-Turcia privind refugiaţii

Ministrul turc de Externe a ameninţat miercuri că ţara sa va anula un acord semnificativ privind reducerea fluxului de imigranţi şi refugiaţi spre Europa, fiind cea mai recentă rundă în războiul cuvintelor dintre Ankara şi Bruxelles.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat miercuri postului de televiziune Kanal 24 că Turcia revizuieşte acum acordul cu UE privind refugiaţi şi, dacă consideră că blocul european nu îşi respectă partea din acord, îl va anula.

“Putem să îl suspendăm unilateral… Totul se află în mâinile noastre”, a precizat Cavusoglu, adăugând că “în acest moment noi nu implementăm prevederile privind reprimirea [imigranţilor ce au ajuns ilegal în Europa] din moment ce nu există călătorii fără vize [pentru cetăţenii turci]”.

În urmă cu un an, în timp ce Europa se afla în mijlocul unei crize majore a imigraţiei, Turcia a negociat un acord pentru a opri imigranţii ilegali să ajungă în Grecia. În schimb, blocul european a promis că va accelera atât ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în UE, cât şi procesul de aderare al Turciei la UE. În plus, Bruxelles-ul a promis 6 miliarde de dolari pentru întreţinerea refugiaţilor întorşi în Turcia.

Acordul a fost atât criticat cât şi lăudat pentru că a ajutat la prevenirea unei noi amplificări a crizei imigranţilor până la nivelurile înregistrate în 2015, situaţie care a ajutat grupurile politice de extremă dreapta şi anti-imigraţie să devină tot mai populare.

Un raport a dezvăluit că premierul olandez Mark Rutte şi cancelarul german Angela Merkel au convenit cu Turcia în 2016 cota de refugiaţi fără să informeze alţi lideri UE. Aparent, cei doi oficiali au promis să accepte până la 250.000 de refugiaţi sirieni pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe