Anonymous sparge un site guvernamental şi postează jocul "Asteroizii"

Logo-ul "Anonymous" este vazut pe o tabletă, 4 decembrie 2012 în Paris.
Logo-ul "Anonymous" este vazut pe o tabletă, 4 decembrie 2012 în Paris. (Lionel Bonaventure / AFP / Getty Images)

Hackerii Anonymous au spart recent site-ul Comisiei Americane de Condamnare, postând jocul video "Asteroizii" pe el, pentru a protesta faţă de urmărirea penală a programatorului şi activistului pe Internet Aaron Swartz, care s-a sinucis la începutul lunii ianuarie.

Hackerii au postat şi un clip video cu o faţă a lui Guy Fawkes şi o voce computerizată, care a enunţat retorica uzuală a grupului Anonymous "noi nu iertăm, noi nu uităm." Clipul video a fost postat şi pe youtube.

Acesta conţinea şi o fotografie cu Swartz, care a fost judecat pentru că a descărcat milioane de articole din baza de date a revistei academice on-line JSTOR. Swartz a vrut să publice articolele şi s-a confruntat cu o sentinţă de 10 ani de închisoare şi o amendă 1 milion de dolari. Swartz a fost creditat pentru inventarea feed-urilor RSS şi a fost co-fondatorul populara reţelei sociale Reddit.

Mulţi activişti şi familia sa au dat vina pentru moartea lui Swartz pe excesul de zel al procurorilor Departamentul de Justiţie şi pe legi depăşite privind infracţiunile cibernetice. El a fost găsit spânzurat în apartamentul său din Brooklyn, pe 11 ianuarie.

După moartea lui, Anonymous a ameninţat să publice informaţii guvernamentale sensibile pentru a protesta faţă de moartea lui Swartz, dar în schimb a postat jocul "Asteroizii" cu un "cod Konami" pe site-ul Comisiei de Condamnare, în conformitate cu blog-ul Naked Security al Sophos. Site-ul, care a fost aparent închis din cauza spargerii, a prezentat apoi mesajul "PEW PEW PEW PEW PEW! Micşoraţi puterea procurorilor!"

Sophos a relatat că site-ul Oficiului pentru Probaţiune al districtului de est din Michigan a fost de asemenea spart şi conţinea jocul "Asteroizii". Luni dimineaţă, site-ul a fost şi el închis.

Textul declaraţiei postate de Anonymous a fost încărcat şi pe site-ul Pastebin, care a spus că moartea lui Swartz face parte din "îndepărtarea" Departamentului de Justiţie de "idealurile nobile din care a fost creat şi consacrat."

Când Swartz a fost ucis, "s-a depăşit o limită", se arată în declaraţie, adăugând că tânărul activist a fost "ucis pentru că a fost forţat să joace un joc pe care nu-l putea câştiga."

Explicând de ce a postat "Asteroizii" pe site-ul web, o relatare Anonymous de pe Twitter a susţinut că este "un joc mult mai bun decât condamnarea nevinovaţilor şi ţapilor ispăşitori".

FBI-ul a declarat pentru Associated Press că va lansa în acest weekend o investigaţie privind spargerea site-ului Comisiei de Condamnare.

"Am aflat imediat ce s-a întâmplat şi ne ocupăm de ancheta penală. Întotdeauna suntem îngrijoraţi când cineva accesează ilegal reţeaua unei alte persoane sau a unei agenţii guvernamentale", a afirmat purtătorul de cuvânt al FBI-ului, Richard McFeely.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe