ANSVSA: 5% din probele de lapte recoltate au fost găsite pozitive pentru aflatoxină

Epoch Times România
21.03.2013

Un număr de 67 de probe de lapte, reprezentând 5% din cele 1.335 de probe recoltate spre analiză în cadrul controlului derulat de ANSVSA, au fost depistate pozitiv, cu un nivel de aflatoxină peste cel admis în UE, a anunţat joi preşedintele interimar al instituţiei, Vladimir Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, în cadrul acţiunii de control, care a avut loc în perioada 7-15 martie şi care a vizat determinarea conţinutului de aflatoxină din lapte, au fost recoltate 1.335 probe de la tot atâtea ferme de vaci, centre de colectare, unităţi de procesare şi centre care livrează lapte către automate.

Astfel, au fost recoltate probe de lapte de la 785 ferme de vaci, 177 de centre de colectare, 134 automate pentru vânzare directă şi 239 unităţi de procesare a laptelui.

Toate cele 1.335 probe de lapte prelevate au fost analizate în laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar veterinar şi acreditate RENAR pentru determinarea conţinutului în aflatoxină.

Dintre cele 67 probe neconforme pentru aflatoxină care au fost identificate, 34 au fost în ferme de vaci de lapte, cinci la centrele de colectare, opt la automate, iar 20 la unităţile de procesare.

Preşedintele interimar al ANSVSA a mai arătat că cea mai mare concentraţie de aflatoxină care a fost identificată în urma controalelor a fost de 0,3 micrograme pe kilogram, valoarea medie înregistrată pentru cele 1.335 de probe fiind de 0,15 micrograme pe kilogram. Limita maximă admisă de legislaţia europeană pentru conţinutul de aflatoxină în lapte este de 0,05 micrograme pe kilogram.

În urma controalelor, 47 automate pentru vânzarea direct a laptelui crud au fost închise temporar, până la remedierea situaţiei la nivelul fermelor. Cele 47 automate reprezintă 14% din numărul total de automate din România. De asemenea, 193 tone de lapte crud au fost oprite de la procesare sau vânzarea directă către consumatorii finali prin automate şi distruse. Cantitatea reprezintă 0,03% din producţia lunară a României. În plus, 104 tone de produse lactate au fost reţinute în depozitele unităţilor de procesare şi distruse, acestea reprezentând 1,66% din producţia lunară a României.

Totodată, Mănăstireanu a declarat că în cadrul controlului au fost verificate aproape toate unităţile din sectorul laptelui din ţară. „Am reuşit să periem 99% din tot ceea înseamnă unităţi de procesare, unităţi de colectare şi automate. Este un rezultat pe care nu l-am mai avut până acum în România şi, dacă facem o comparaţie, anul trecut la nivelul acestui parametru au fost recoltate undeva în jur de 15 probe. Eu am dispus colegilor, în urma acestei acţiuni în covor pe care am făcut-o în perioada 7-15 martie, să modificăm planul naţional strategic de supraveghere sanitar-veterinară la nivelul produselor alimentare şi a materiilor prime astfel încât programul normal de supraveghere să fie mărit faţă de anii trecuţi pentru că sănătatea consumatorului este înainte de toate”, a spus preşedintele interimar al ANSVSA.

Reprezentantul ANSVSA a dat asigurări că produsele din magazine au fost sigure pentru consum. „Putem spune că situaţia a fost ţinută sub control, că ceea ce s-a găsit pe rafturi în magazine au fost produse sigure pentru consum”, a spus Mănăstireanu.

De asemenea, preşedintele interimar al ANSVSA a anunţat că a fost demarată acţiunea de supraveghere a fermelor unde au fost depistate probe pozitive în vederea înlocuirii furajelor contaminate cu unele sănătoase. „Am demarat deja acţiunea de supraveghere a fermelor unde am găsit aceste rezultate pozitive pentru înlocuirea furajului contaminat cu furaj sănătos, de bună calitate, astfel încât săptămâna viitoare, într-un timp foarte scurt, să putem asigura populaţia că tot laptele provenit de la fermele din România este conform şi nu mai prezintă niciun fel de suspiciune”, a spus Mănăstireanu.

Conform ANSVSA, fermele sau producătorii mici vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui, prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada că laptele pe care îl produc este conform, prin prezentarea buletinelor de analiză eliberate de laboratoarele autorizate şi acreditate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor