Antonescu: La marile întrebări nu am primit răspunsuri de la Guvern

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Înintea alegerilor prezidenţiale, luptele pentru putere se înteţesc şi presiunea îşi face văzută prezenţa şi în interiorul USL. Preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a clarificat joi, în cadrul emisiuni ”Jocuri de Putere”, poziţia referitoare la premierul Victor Ponta şi proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană.

Amintim că în ultima vreme subiectul Roşia Montană s-a aflat în centrul unor jocuri politice de anvergură. De la aprobarea proiectului de lege de către Guvernul Ponta au avut loc proteste în mai multe localităţi, reacţii dure din opoziţie, critici ale preşedintelui, schimbări de poziţii, probleme cu avizele, discuţii despre despăgubiri de miliarde de euro, proteste ale minerilor din Roşia Montană şi s-a continuat cu poziţii diferite şi atacuri în interiorul USL, până la zvonuri cum că USL s-ar rupe şi PNL şi PSD ar lua-o pe drumuri diferite.

Crin Antonescu şi-a exprimat clar punctul de plecare al discuţiei de joi. Nu se pune problema unei ruperii a alianţei pentru că de atâta "vreme suntem în parametrii programului de guvernare şi câtă vreme respectăm reguli minimale de convieţuire politică, nu vom fi noi cei care punem problema dezmembrării acestei coaliţii sau acestui guvern", a explicat Antonescu.

Acest lucru fiind clarificat liderul PNL şi-a exprimat opinia referitor la Proiectul Roşia Montană.

"În urma disputei care s-a născut, România s-a ales cu mai multă informaţie, cu ceva documente date publicităţii, cu o dezbatere mai intensă despre subiectul Roşia Montană, despre conduita în politică şi despre modul în care înţelegem fiecare dintre noi să facă această politică. Nu am pus de acord nişte poziţii pentru că nu eu fac ordinea de zi a guvernului, proiectul apărut acolo, fără o discuţie în prealabil în USL, a fost trimis de guvern, iar poziţia premierului şi a iniţiatorului a fost aceea că fiecare votează cum doreşte, fie partid sau individ. În aceste condiţii, noi am luat decizia de a vota împotrivă. În momentul în care am făcut anunţul cu explicaţii şi justificări nu am lansat nicio acuzaţie, nicio ironie, nimic. Nu am pus în chestiune opţiunea partenerilor noştri, oricare ar fi fost ea. După aceea a început o dispută, nu am început-o eu şi am încercat, nu doar să temperăm o dispută inutilă, ci să ducem lucrurile pe făgaşul normal".

Crin Antonescu a explicat şi de ce a folosit termenul "parşivel" pentru a-l eticheta pe Victor Ponta. Susţine că ar fi "o formă de simpatie".

"E un adjectiv la diminutiv, nici nu cred că există. Poate că l-am creat pe loc tocmai pentru a exprima o formă de simpatie. Am vrut să sugerez, cu un termen nejignitor în opinia mea, puteam să spun duplicitar, asocierea mea în chestiunea asta cu domnul Blaga era incorectă. De ce? Pentru că domnul Vasile Blaga are sau nu are o poziţie sau alta. Evident că ea nu e una de conivenţă stabilită cu mine sau cu PNL, că nu avem aceleaşi motive, nu avem în general nimic în comun. Iar această sugestie de asociere între PDL şi PNL era una parşivă. Am făcut un diminutiv tocmai pentru că nu sunt un om rău", a precizat acesta.

Antonescu nu ratează ocazia şi acuza Guvernul Ponta

Liderul liberal este şi mai convins decât la începutul săptămânii că trebuie să voteze contra proiectului de la Roşia Montană. Motivul - nu a primit răspunsuri necesare chiar de la "propriul său Guvern" la întrebările pe care le avea în legătură cu exploatarea minieră.

"La marile întrebări puse în societate, nu în Piaţa Universităţii (de ce, cum, când, cât) nu am primit răspunsuri de la propriul meu guvern. Nu am aflat, nu din vina premierului, din vina secretului, dacă licenţa care se dă pentru o anumită cantitate a sporit sau nu de la cuantumul aprobat în 1999 şi la cât, când şi cum a crescut suprafaţa de exploatare faţă de suprafaţă aprobată iniţial. Ştiu de pe internet, din documente care sunt publice. Sunt întrebări care se pun", a declarat Antonescu.

"Să vina un guvern în care am încredere să spună 'mediul e ok, condiţiile financiare sunt ok, e bun de votat'. Atunci m-aş gândi, având încredere în Guvern, să facem. Dar când propriul meu guvern spune 'ca premier dau drumul, ca deputat nu votez, ca ministru dau drumul, ca deputat mă mai gândesc, mă duc la alegători', nu aveţi sentimentul că ţi se pasează o responsabilitate de care ar trebui să fii destul de puţin responsabil să te apuci... Deci votez "împotrivă" şi convingerea mea să votez "împotrivă" a crescut din păcate în ultimele zile din aceste discuţii", a precizat Crin Antonescu, amintind şi de poziţia similară a ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a avut o atitudine similară cu a premierului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne