Anul Porcului aduce norocul!

Cu Anul porcului vine şi norocul!
Cu Anul porcului vine şi norocul! (SM Yang/Epoch Times)

Dintre cele 12 animale ale zodiacului calendarului lunar chinezesc, porcul este ultimul pe listă. Anul porcului începe marti, 5 februarie 2019.

Pe de o parte Porcul reprezintă norcoul, bogăţia, prietenia, răbdarea, popularitatea şi pacifismul, iar pe de alta parte, este caracterizat de neglijenţă, compromis, neatenţie, prostie şi necazuri.

Atât în cultura orientală, cât şi în cea occidentală, porcii sunt asociaţi cu prostia. În limba engleză, cuvântul "Pigheaded" înseamnă prost. În China, când cineva face o prostie, este certat şi catalogat drept "cap de porc". Cu toate acestea, de cele mai multe ori pusculiţele sunt fabricate în formă de purcel, iar dintre cele 12 animale ale zodiacului chinezesc, porcul este semnul norocului.

Un an de la care oamenii aşteaptă belşug

În anul porcului, chinezii se aşteaptă la binecuvântări şi noroc, pentru că este un simbol al bogăţiei. Pe lângă un venit stabil, ei speră să obţină rezultate financiare mai bune pentru investiţiile făcute.

Se aşteaptă ca Anul Porcului să fie un an plin de bucurie, prietenie şi dragoste pentru toate semnele zodiacale. Este prin urmare, un an de bun augur pentru că Porcul atrage succesul în toate sferele vieţii.

Potrivit unei zicale amuzante, porcii au o viaţă uşoară. Porcul nu plănuieşte să le facă rău altora şi poate aduce prosperitate oamenilor. În consecinţă, a fost considerat un simbol al prosperităţii.

Sărbătorind cu distihuri

Pe lângă reuniunile cu membrii familiei, plicurile roşii cu bani "norocoşi" pentru copii, dansurile leului şi alte evenimente tradiţionale, un alt obicei foarte important legat de Anul Nou chinezesc este decorarea uşilor caselor cu hârtie roşie pe care sunt scrise distihuri (春聯 chūn lián), la fel intrările în bănci şi chiar în clădirile publice, pentru a ura noroc şi prosperitate.

Distihurile joacă un rol important în sărbătorile de Anul Nou chinezesc şi contribuie la crearea unei atmosfere festive. Chinezii aleg cuvinte frumoase prin care să ureze pace şi prosperitate şi le înfrumuseţează ulterior cu imagini de peisaje naturale. Fiecare distih exprimă imagini de sărbătoare şi de bucurie.