Anunţuri privind spargeri cibernetice şi schimburi de ameninţări între Rusia şi SUA

Vodevil geopolitic: la numai câteva zile înaintea celor mai controversate şi importante alegeri din ultimii 30 de ani, SUA, care a lansat, prin diverşi lideri politici, ideea că Rusia ar putea ataca infrastructura electorală americană, a anunţat că hackerii militari americani au penetrat sisteme vitale ruseşti. Răspunsul Rusiei nu a întârziat prea mult.
Matrix
Matrix (captură Youtube)

NBC a raportat că hackerii militari americani au pătruns în reţelele electrice şi de telecomunicaţii ale Rusiei şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile în faţa unui atac din partea armelor cibernetice secrete americane, dacă SUA ar considera necesar un astfel de atac.

Oficialii americani au acuzat de mult timp Rusia, China şi alte naţiuni de spionaj cibernetic şi de ascunderea unor malware-uri în diverse părţi ale infrastructurii critice americane “pentru a pregăti câmpul de luptă”, sau mai bine zis pentru desfăşurarea unor atacuri cibernetice care ar putea provoca pene de curent sau Internet în oraşele majore americane.

Anunţul făcut de NBC cu doar trei zile înainte de alegerile prezidenţiale americane cu siguranţă nu este o coincidenţă, în condiţiile în care postul de televiziune a declarat că oficialii americani şi-au exprimat din nou temerile că Rusia îşi va folosi capabilităţile cibernetice pentru a încerca să submineze alegerile de marţi, chiar dacă toate acuzaţiile privind amestecul ruşilor în ciclul politic american au rămas până acum neconfirmate.

În orice caz, Rusia a răspuns la raportul NBC şi a declarat că se aşteaptă ca Washingtonul să ofere o explicaţie dacă este într-adevăr adevărat faptul că hackerii Pentagonului au pătruns în reţelele ruseşti de electricitate şi telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului pentru un potenţial sabotaj.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că “absenţa vreunei reacţii oficiale din partea administraţiei americane ar însemna că terorismul cibernetic de stat există în SUA. Dacă ameninţările privind un atac, care au fost publicate de mass media americană, sunt puse în aplicare, atunci Moscova va fi justificată să formuleze acuzaţii împotriva Washingtonului”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a comentat de asemenea raportul, susţinând că Rusia a “luat măsuri pentru asigurarea securităţii cibernetice la un nivel potrivit pentru situaţia curentă şi pentru ameninţările formulate împotriva noastră de către oficialii altor naţiuni”.

Raportul NBC are loc pe fundalul unui schimb tot mai intens de acuzaţii ce implică spionajul cibernetic rusesc, inclusiv acuzaţii făcute de Hillary Clinton care a învinuit Moscova de implicare în hacking pentru a-i submina şansele de a ajunge la Casa Albă.

Deşi nici Hillary şi nici Serviciul Secret nu au furnizat niciun fel de dovezi, candidata prezidenţială democrată a acuzat Rusia de hăckuirea reţelelor de calculatoare ale democraţilor şi publicarea de informaţii sensibile pentru a înclina balanţa în favoarea rivalului ei, republicanul Donald Trump. De asemenea, Hillary Clinton a susţinut că Rusia a furnizat controversatului website WikiLeaks emailuri furate din contul preşedintelui campaniei ei, John Podesta – un lucru negat recent în public de către Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.

Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile, susţinând că nu are niciun interes să influenţeze alegerile americane şi întrebându-se dacă astfel de ştiri vor avea un impact major asupra modulului în care vor vota americane. Niciun fel de dovezi privind hackingul rusesc asupra democraţilor americani nu au fost făcute publice până acum, în ciuda rapoartelor media americane care susţin că sectorul informaţional american este “convins” de vinovăţia Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe