FBI nu găseşte nicio legătură între Trump şi Rusia. Manafort investigat

Campania prezidenţială americană se încinge tot mai mult. La câteva zile după ce a anunţat că a redeschis ancheta asupra scandalului emailurilor lui Clinton, FBI a deschis o anchetă privind eventuale legături între campania lui Trump şi guvernul rus.
Donald Trump.
Donald Trump. (Captură Foto)

În condiţiile în care FBI a fost acuzat că pune presiune pe campania prezidenţială a democratei Hillary Clinton, care până în urmă cu o săptămână părea să fie invincibilă şi pregătită să câştige alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, a fost inevitabil ca Biroul, pentru păstrarea aparenţei imparţialităţii, să lanseze o anchetă asupra campaniei republicanului Donald Trump. Şi, conform NBC, care a citat surse legale şi din sectorul de informaţii american, FBI şi-a concentrat atenţia pe fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort, şi în special pe legăturile sale de afaceri cu străinătatea.

Ştirile despre investigaţie, care nu s-a transformat într-o anchetă penală amplă, au apărut la doar câteva zile după ce directorul FBI, James Comey, a dezvăluit că agenţia examinează o nouă serie de emailuri legate de un consilier al lui Clinton. De asemenea, anchetarea lui Manafort are loc după ce liderul majorităţii Senatului SUA, Harry Reid, a criticat dezvăluirile lui Comey şi a susţinut că acesta deţine “informaţii explozive despre legăturile apropiate şi coordonarea dintre Donald Trump, consilierii săi de top şi guvernul rus”.

Manafort, care a demisionat din funcţia de manager al campaniei lui Trump în luna august, a fost anterior consultant politic internaţional. El a devenit un pericol pentru campania lui Trump în contextul unor rapoarte legate de implicarea sa într-un partid politic pro-rus din Ucraina. Un articol negativ publicat în urmă cu câteva luni de New York Times a susţinut că respectivul partid a alocat peste 12 milioane de dolari prin plăţi în numerar clandestine, punând întrebarea dacă Manafort a încălcat legile americane privind lobby-ul, ce necesită ca el să se înregistreze ca “agent străin” la Departamentul american al Justiţiei.

NBC News a declarat în august că Manafort a fost un jucător cheie în mai multe propunerile de afaceri în valoare de miliarde de dolari cu oligarhii ruşi şi ucraineni – unul dintre ei fiind un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi suspectat că ar avea legătură cu crima organizată –, despre care experţii în politică externă au declarat că ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte legătura cu candidatura lui Trump, care a adoptat o atitudine mai puţin ostilă faţă de Rusia. Câteva zile mai târziu, ca urmare a altor rapoarte privind legăturile cu Manafort cu Ucraina, acesta a fost alungat din campania lui Trump.

În acelaşi timp, luni seară, John Podesta – maestrul propagandei şi al cărui frate ar avea necazuri similare sau mai grave decât cele ale lui Manafort dacă FBI ar investiga cu adevărat conexiunile lobby-ului pro-rus/ucrainean – a scris pe Twitter că “Donald Trump are un server secret de email creat pentru a comunica în privat cu banca rusească Alfa Bank”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe