Apa potabilă din China contaminată cu compuşi contraceptivi, susţine un ecologist

Câteva mii de butoaie din care se scurg chimicale toxice sunt împrăştiate în apa râului Songhua din nord-vestul Chinei.
Câteva mii de butoaie din care se scurg chimicale toxice sunt împrăştiate în apa râului Songhua din nord-vestul Chinei. (Secret China)

Temerile cu privire la calitatea apei au dominat spaţiul cibernetic chinez, după ce un ecologist din Beijing a dezvăluit faptul că apa de la robinet din China este contaminată cu compuşi contraceptivi.

Deşi oficialităţile s-au grăbit să minimalizeze riscurile, cetăţenii şi-au enunţat încă o dată grijile faţă de siguranţa produselor alimentare.

Liangjie Dong, un fost cercetător în bioştiinţă şi bioinginerie moleculară de la Universitatea din Hawaii, a scris pe un blog pe 16 mai că China are cel mai mare consum de pilule contraceptive, ele nefiind luate doar de oameni, dar fiind utilizate şi în domeniul pescuitului şi acvaculturii.

Dong a citat un articol intitulat "Evaluarea sursei apei contaminate cu compuşi estrogenici perturbatori în China", care a fost publicat de Journal of Environmental Science în februarie 2012. Articolul susţinea că, după analizarea activităţilor estrogenice din 23 de probe de apă prelevate din şase sisteme hidrografice principale din China, analiza a arătat că toate probele aveau o activitate estrogenică semnificativă, cel mai înalt nivel înregistrându-se în delta fluviului Yangtze.

Dong a postat şi un tabel din articol, care a comparat mediile acvatice din China, cu cele din Germania, Grecia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Australia şi Coreea de Sud. Datele arată că toate cele şase sisteme hidrografice majore din China conţin nivele mai ridicate de compuşi estrogenici decât cele din alte ţări.

Potrivit articolului, detectarea de compuşi estrogenici perturbatori (EDC) în aprovizionarea cu apă din China a condus la creşterea preocupărilor cu privire la riscurile pentru sănătate asociate cu aceşti compuşi.

"În scurgerile uzinelor de tratare a apei potabile din China a fost detectată o activitate estrogenică, ducând la creşterea riscurilor pentru sănătatea umană. Atunci când aceşti compuşi intră în mediu, ei pot cauza disfuncţii reproductive masculine în viaţa sălbatică", se susţine în articol.

Potrivit unui articol publicat în Chemosphere, pe 18 septembrie 2006, "EDC sunt contaminanţii care pot fi activi hormonal şi în concentraţii mici şi sunt o preocupare majoră pentru calitatea apei ... atunci când organismele sunt expuse la ei, aceşti contaminanţi funcţionează ca estrogeni." Articolul a indicat că aceşti compuşi pot afecta negativ oamenii şi viaţa sălbatică.

Mesajul lui Dong a iscat agitaţie pe Internet. Unii internauţi se tem că consumarea apei de la robinet le va provoca infertilitate.

Curând după aceea, o serie de articole publicate rapid de mass-media din China a respins constatările lui Dong.

Directorul adjunct al secţiei de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Zhongda de la Universitatea de Sud-Est, Peng Danhong, a declarat pentru Modern Express că nivelul de EDC din apa de la robinet este atât de mic încât este neglijabil şi nu are niciun efect contraceptiv.

Un supraveghetor de la Biroul de Resurse Acvatice din Shanghai a declarat pentru Shanghai Evening Post că nu există nicio concluzie care să indice că EDC sunt dăunătoare.

Cu toate acestea, un expert în mediu de la Universitatea Nanjing a relatat pentru ModernExpress că este dificil de înlăturat noii poluanţi, cum ar fi EDC, prin metodele actuale de tratare a apei din China.

Dong a citat articolul din Journal of Environmental Science ca spunând că procesele tradiţionale de tratare a apei, cum ar fi clorinarea, coagularea şi sedimentarea nu înlătură EDC în mod corespunzător.

Mulţi oameni sunt nemulţumiţi de afirmaţiile experţilor. Un utilizator de Internet din oraşul Zhuhai, provincia Guangdong, a spus că "Un expert susţine că riscul este neglijabil. Ştiu că ingurgitarea acestei substanţe nu va ucide imediat o persoană, dar impactul ei acţionează pe termen lung şi este distructiv."

Blogerul "Fan Xiaoming" a descris satiric modul în care chinezii consumă zilnic alimente nesigure: "mă trezesc de dimineaţa, îmi cumpăr o baghetă prăjită cu ulei ars şi beau o cană de lapte cu melamină; la prânz, mănânc pudră de carne de porc alături de arpagic contaminat cu pesticide. După terminarea serviciului, voi cumpăra un peşte hrănit cu substanţe chimice contraceptive. În timpul nopţii, voi bea o sticlă de cola ce conţine clor. Dar totuşi, din moment ce înghit şi câteva capsule toxice, ori de câte ori mă simt rău, şi încă trăiesc în mod miraculos, mă întreb când am devenit Superman!"

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.