Apariţiile la TV ale lui Zhou Yongkang şi lipsa acestuia

Zhou Yongkang în Beijing pe 5 martie 2012. Se zvoneşte că s-ar afla în arest la domiciliu, cu toate că a apărut în public joi, 21 martie 2012.
Zhou Yongkang în Beijing pe 5 martie 2012. Se zvoneşte că s-ar afla în arest la domiciliu, cu toate că a apărut în public joi, 21 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

O întâlnire, vineri, a lui Zhou Yongkang cu ministrul de Externe indonezian a făcut China să se întrebe dacă puternicul Zhou este înăuntru sau afară, în timp ce criza care a cuprins Partidul Comunist Chinez (PCC) continuă să se desfăşoare.

Zhou a fost vădit absent, joi, de la un raport de televiziune despre o întâlnire la nivel înalt în Shanghai.

Segmentul Today’s News din 22 martie de la Televiziunea Centrală a Chinei, a menţionat că Zhou a participat la reuniunea de propagandă, dar au lipsit fotografiile clasice ale sale îndreptându-se spre locul lui, sau stând la o ceaşcă de ceai. Aceasta a fost o mare omisiune având în vedere că este unul din cei nouă membri din cadrul atotputernicului Comitet permanent al regimului chinez şi şeful organului de partid care controlează aproape toate aspectele de aplicare a legii - Comitetul politic şi pentru afaceri juridice (PLAC).

Raportul TV părea să justifice zvonurile care au pornit în seara zilei de 21 martie că el a fost plasat sub arest la domiciliu de către şeful partidului Hu Jintao.

Cu toate acestea, în ziua următoare, 23 martie, pe acelaşi program TV, Zhou a fost văzut întâlnindu-l pe Marty M. Natalegawa, ministrul indonezian al Afacerilor Externe, în Beijing.

Pe fondul ştirii că Zhou este sub arest la domiciliu, care sunt implicaţiile acestor scene ale lui îndeplinindu-şi obligaţiile politice? Atât decizia de a-l ţine pe Zhou ferit de ochiul publicului pe 22 martie cât şi de a-l arăta publicului pe 23 martie ar fi fost scenariul lui Hu şi Wen.

Ştirile despre Zhou ca fiind sub arest la domiciliu au fost, probabil, răspândite în mass-media internaţională, de către Hu Jintao şi Wen Jiabao.

Ştirile păreau să confirme zvonurile precum că Zhou şi-a pierdul poziţia, după arestarea lui Bo Xilai. Bo, ales ca succesor al lui Zhou, a căzut greu după o încercare dramatică de dezertarea a subalternului său, Wang Lijun pe 6 februarie. Bo a fost demis din funcţia de secretar al Partidului din Chongqing şi pus sub arest la domiciliu pe 15 martie.

De atunci, presiunea a crescut la cele mai înalte niveluri ale Partidului Comunist Chinez.

Bo Xilai, fostul şef de partid, din oraşul la nivel de provincie, Chongqing, şi Zhou Yongkang au fost membri de bază ai fracţiunii partidului condus de fostul lider al partidului, Jiang Zemin. Jiang a concurat pentru putere cu actualul şef al Partidului Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao chiar de când aceştia şi-au asumat funcţiile, cu zece ani în urmă.

Baza puterii lui Zhou este PLAC, şi pe întreg teritoriul Chinei sunt cadre care aparţin de PLAC şi sunt loiali lui Zhou şi facţiunii lui Jiang. Hu şi Wen poate au lansat vestea arestării lui Zhou pentru a depista mai multe informaţii, vrând să vadă cum vor reacţiona diferiţi funcţionari.

Se poate, de asemenea, ca ei să fi sperat ca foştii urmaşi ai lui Zhou ar putea acţiona împotriva sa pentru a se proteja în furtuna politică viitoare.

Hu si Wen ar fi putut avea două motive pentru afişarea întâlnirii lui Zhou cu ministrul de externe indonezian.

În primul rând, o postare pe internet care a circulat pe microblog-ul Chinei, Weibo, afirmând că PLAC nu va mai controla poliţia armată, precum şi că orice ordin pentru poliţia armată trebuie să fie transmis direct de către Hu şi Wen.

Dacă acest lucru se confirmă, înseamnă că Hu şi Wen au preluat controlul poliţiei armate de la Zhou. Acest lucru este în conformitate cu o declaraţie anterioară a lui Hu, care a sugerat că, pentru a avea stabilitate în China, armata trebuie să se implice. Această observaţie implică faptul că trebuie să îi fie luate lui Zhou puterea şi autoritatea.

În al doilea rând, din 26 martie până pe 2 aprilie, Hu se va deplasa în străinătate. Noua politică privind poliţia armată care poate fi menită să asigure situaţia politică nu va suferi modificări mari în timp ce el este plecat.

În acelaşi timp, permiţând o apariţie publică a lui Zhou asta poate linişti şi facţiunea lui Jiang pentru moment.

Din moment ce PCC a preluat China, luptele sale pentru putere au fost întotdeauna lupte înverşunate între oficiali. Zhou a fost aliatul fidel al lui Bo Xilai, şi epurarea lui Bo îl pune pe Zhou următorul la rând pentru o posibilă epurare. Hu şi Wen par hotărâţi să învingă facţiunea lui Jiang şi dacă Zhou face o apariţie publică nu este important pentru situaţia de ansamblu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe