Cenzura asupra internetului din China ia o pauză în timpul luptei din Partid

Internauţii chinezi se joacă pe internet într-un internet cafe din Beijing pe 27 februarie 2012.
Internauţii chinezi se joacă pe internet într-un internet cafe din Beijing pe 27 februarie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Termenii şi site-urile taboo devin arme ale luptei pentru putere

Ceva amuzant se întâmplă cu internetul chinez.

Motoarele de căutare care în mod normal cenzurau termenii sensibili din punct de vedere politic, au ajuns să trimită către link-uri ale site-urilor taboo care, chiar cu o zi înainte, erau blocate în China. Chiar dacă unele dintre aceste portaluri către un internet mai liber, erau imediat închise, observatorii au remarcat că luptele de la nivelurile superioare ale Partidului Comunist Chinez, au avut consecinţe şi asupra spaţiului virtual, prin ridicarea cenzurii.

Cel mai vizibil, căutările după termeni referitori la masacrul din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989 şi la practica spirituală Falun Gong, au putut fi efectuate. Cele două represiuni violente şi chestiunile sensibile din punct de vedere politic, asociate acestor termeni, au de a face chiar cu moştenirea conducerii regimului chinez. Ele au de asemenea, ambele, legătură cu fostul lider chinez Jiang Zemin, ai cărui aliaţi formează una dintre părţile facţiunilor divizate din cadrul Partidului.

Opozantul lui Jiang este reformatorul, în stil propriu, Wen Jiabao, mâna dreaptă a şefului actual al Partidului şi aliat al lui Hu Jintao. De partea lui Jiang, despre care se crede că este bolnav, se află susţinătorii săi îndelungaţi, Zhou Yongkang, şeful securităţii, Li Changchun, şeful propagandei, şi alţii.

Bo Xilai a fost de asemenea, un susţinător marcant al lui Jiang. Căderea sa dramatică a pornit recent o reacţie în lanţ de speculaţii cu privire la viitorul guvernării unui singur partid. Rapoarte neconfirmate privind focurile de armă tragse lângă Zhongnanhai, unde se află clădirile guvernanţilor, luni seara, s-au adăugat la acest teatru.

Pe 21 martie, termenul “4 iunie”, în limba chineză, a fost deblocat pentru scurt timp pe Baidu, principalul motor de căutare din China. Nu a mai apărut niciun mesaj care să spună că rezultatele au fost cenzurate, iar primul rezultat era despre Wen Jiabao care doreşte să reabiliteze politic evenimentul. Mai multe site-uri interzise anterior au fost, de asemenea, accesibile, iar unele erau în continuare disponibile în 22 martie. Şi termenii referitori la Falun Gong au fost deblocaţi pentru o perioadă de timp.

Deschiderea Internetului ar putea fi văzută ca un ajutor pentru Wen Jiabao. Wen a susţinut recent un discurs subliniind nevoia Chinei de a pune în aplicare reforme politice şi de a nu repeta Revoluţia Culturală. Acest lucru a fost interpretat de mulţi observatori ca fiind o altă placă în lupta sa ideologică şi politică împotriva elementelor grave din Partid, precum Bo Xilai şi Zhou Yongkang.

Iar într-un articol intitulat “Wen pregăteşte terenul pentru reabilitarea problemei Tiananmen”, The Financial Times a raportat recent că Wen a sugerat de trei ori în şedinţele de Partid la nivel înalt, că verdictul privind masacrul din Piaţa Tiananmen trebuie revizuit.

“Apariţia de ştiri despre 4 iunie ar putea să îi fie de ajutor lui Wen”, a declarat Chen Kuide, editor al site-ului China In Perspective, care este influent în rândul intelectualilor chinezi. Pentru Wen, este vorba despre a fi responsabil de istorie, afirmă Chen.

“El vrea să fie de partea poporului, de partea bună. Nu [vrea] să fie printre Li Peng şi ceilalţi” care au insistat pentru represiunea militară de la Beijing. “El este inteligent. Ştie că, în viitor, evenimentele din 4 iunie vor fi recunoscute... Vrea să fie responsabil faţă de oameni.”

Trei dintre ceilalţi termeni care s-au bucurat de diferite grade mai relaxate de cenzură erau Shen Yun Performing Arts, “Zhuan Falun” şi The Epoch Times. Fiecare dintre aceşti termeni este considerat sensibil politic în China şi este strict cenzurat.

Shen Yun este o companie de dans clasic chinez care susţine turnee la nivel mondial. Aceasta şi-a declarat independenţa faţă de regim prin ilustrarea culturii tradiţionale chineze, precum şi a aspectelor contemporane legate de problemele drepturilor omului din China, ceea ce a condus la o hărţuire constantă din partea ambasadelor chineze oriunde se deplasează trupa în lume pentru a-şi susţine spectacolele.

Pe 21 martie, căutarea “Shen Yun, Performing Arts” (cu o virgulă), a dat rezultate atât pe Weibo, cât şi pe Baidu. Căutarea fără virgulă a fost blocată la un moment dat (dar mai târziu a fost deblocată, în seara zilei de 22 martie).

Complexitatea sistemului de cenzură a internetului în China - indiferent dacă are sau nu legătură cu directivele politice, ca urmare a liniilor de luptă mereu în mişcare - este posibil să fi contribuit la neregulile de căutare, potrivit opiniei lui Ryan Budish, un coleg de la Universitatea Harvard Berkman Center for Internet and Society. “Cenzura în China este incredibil de multistratificată,” a scris el într-un e-mail. “Este greu de spus ce se întâmplă în China,” cu privire la site-urile blocate şi deblocate.

Dar www.shenyun.us, site-ul oficial al companiei, era încă disponibil în Shanghai, China, la ora 5 dimineaţa, ora locală, pe 23 martie, potrivit Website Pulse, care testează site-urile aflate în spatele Marelui Firewall.

Bill Xia, director al Dynamic Internet Technology, nu crede că toate acestea ar putea fi accidentale. “Cineva trebuie să facă ceva în plus... fie la nivel tehnic, fie la nivel de management” pentru a face ca un website blocat să fie deblocat, a arătat el.

Un site despre cartea principală a Falun Gong, numită “Zhuan Falun”, a apărut pe 21 martie ca prim rezultat pe Baidu, când acest termen era căutat. Pe 22 martie, căutările au fost cenzurate, iar rezultatele au inclus doar propaganda de Partid şi site-urile aprobate de stat. Site-ul, care apăruse pe primul loc a fost blocat în China, pe 22 martie, potrivit Website Pulse.

Iniţierea persecuţiei violente împotriva Falun Gong a fost unul dintre cele mai izbitoare elemente ale conducerii lui Jiang. Nu este un accident faptul că termenii referitori la această practică au fost deblocaţi în mijlocul a ceea ce pare să fie o luptă destabilizatoare pentru putere, spune Chen Kuide.

Căutările după “Falsa Incendiere”, numele unui documentar produs de practicanţi Falun Gong, care dezvăluie regizarea unei autoincendieri menite să denigreze practica, au fost deblocate. Incidentul din 2001 a devenit punctul central al campaniei Partidului de a ataca şi denigra Falun Gong.

“Toată lumea ştie că Jiang Zemin şi Zhou Yongkang erau concentraţi pe persecuţia împotriva Falun Gong, în special Jiang. A permite ca această informaţie să fie căutată şi găsită este un atac la adresa lui Jiang”, consideră Chen, oferind o posibilă explicaţie. “Lupta politică la nivel înalt este extrem de intensă în acest moment”, a spus el. “În mod deliberat, ridicarea cenzurii cu privire la anumite căutări, este de asemenea o metodă de luptă politică.”