Avocaţii chinezi vor fi obligaţi să jure credinţă Partidului Comunist

Ministerul Justiţiei din China a anunţat că avocaţii vor fi de acum obligaţi, în premieră, să facă un jurământ faţă de Partidul Comunist. Toţi avocaţii, care vor primi sau îşi vor reînnoi licenţa profesională, va trebui să-şi declare loialitatea faţă de ţară şi de conducerea partidului.

Criticii consideră că măsura este ilegală şi nepotrivită. Jurământul este necesar pentru "a ridica" standardele politice, profesionale şi morale" ale avocaţilor, susţine ministerul.

Ordinul ministerului precizează şi care sunt instituţiile ce vor organiza ceremoniile de depunere a jurământului şi specifică faptul că avocaţii trebuie să facă acest lucru în decurs de trei luni de la data obţinerii certificatelor de liberă practică relatează evz.ro.

Noile cerinţe vin într-o perioadă sensibilă din punct de vedere politic, când Partidul Comunist se pregăteşte să facă transferul, după un deceniu, spre altă conducere, la finalul acestui an.

În ultimii ani, autorităţile de la Beijing au crescut presiunea asupra avocaţilor care preiau cazuri politice sensibile. Anul trecut, autorităţile au suspendat sau revocat licenţa unor avocaţi, pentru a-i împiedica să preia cazuri în acre apărau critici ai guvernului şi activişti pentru drepturile omului. Unii avocaţi, cum a fost cunoscutul dizident Gao Zhisheng care şi-a permis să apere discipolii Falun Gong a fost de nenumărate ori pus în arest la domiciliu, răpit şi arestat în secret. Locul unde se află în prezent nu este cunoscut nici de membrii familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe