Apeluri pentru eliberarea avocatului Gao Zhisheng şi oprirea persecuţiei practicanţilor Falun Gong în China

Protest Falun Gong în faţa ambasadei Chinei din Bucureşti, 27 ianuarie 2012
Protest Falun Gong în faţa ambasadei Chinei din Bucureşti, 27 ianuarie 2012 (Adrian Duţă / Epoch Times)

Practicanţii Falun Gong din România au protestat în mod paşnic în ziua de 27 ianuarie 2012 în faţa Ambasadei Chinei din Bucureşti împotriva detenţiei lui Gao Zhisheng şi a persecuţiei asupra practicanţilor Falun Gong în China. În aceeaşi zi, proteste similare au avut loc şi în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Croaţia, Letonia, Australia, Brazilia, Mexic, Indonezia .

Avocatul Gao Zhisheng, răpit şi torturat în mod repetat de poliţia secretă chineză, a pledat în apărarea practicanţilor Falun Gong din China deţinuţi şi torturaţi în închisori. În cartea sa “O Chină mai dreaptă”, Gao prezintă investigaţiile făcute cu privire la metodele de tortură la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong de către regimul comunist chinez de peste 12 ani.

Falun Gong, numită şi Falun Dafa, este o practică de autodisciplină interioară cu adânci rădăcini în cultura tradiţională chineză, care promovează principiile adevăr, compasiune, toleranţă, scopul său fiind acela de a eleva caracterul moral şi virtuţile celor care practică.

Şcoala Falun Gong a fost făcută publică din 1992 şi a câştigat imediat o mare popularitate, încât numărul practicanţilor a întrecut cu mult numărul de membri ai partidului comunist. În anul 1999, fostul preşedinte al Chinei şi lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a pornit o persecuţie severă împotriva practicanţilor: detenţii arbitrare, calomnii, bătăi, violuri, torturi şi crime împotriva a zeci de mii de femei, bărbaţi şi copii nevinovaţi. Mai mult, în China există peste 36 de lagăre de exterminare, unde deţinuţii (în principal practicanţi Falun Gong) sunt folosiţi împotriva voinţei lor ca bază de organe pentru transplanturi ilegale, iar corpurile mutilate incinerate pentru a se şterge orice urmă.

Jiang Zemin şi alţi înalţi oficiali chinezi sunt puşi sub acuzare în multe ţări petru torturi şi crime împotriva umanităţii.