Aperitive uşoare pentru zile reci - brushetta cu dovleac şi brânză (II)

Vă sugerăm să încercaţi acest aperitiv uşor cu dovleac care foloseşte aceeaşi umplutură ca şi ciupercile umplute cu dovleac şi cu care în final, se complementează de minune pe platou.
Brushetta cu dovleac şi ciuperci
Brushetta cu dovleac şi ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dovleacul este unul din darurile pe care ni le oferă generoasă toamnă. Mulţi dintre noi când spunem dovleac, ne imaginăm feliile coapte la cuptor, simple, sau cu nuci miere, cu care ne delectam în serile reci de toamnă târzie sau iarna, la supa cremă sau la plăcinte.

Umplutura de dovleac, se combină perfect cu brânza telemea şi surprinde atât prin gustul individual al dovleacului dar şi prin abundenţa de arome de usturoi, salvie şi cimbru.

Prin culoarea apetisantă şi gustul deosebit, brushetta cu dovleac este un mod excelent de-a începe o masă festivă, o aniversare, sau de a petrece un timp plăcut alături de cei dragi.

Ingrediente:

o franzelă tăiată în felii potrivite

Umplutura:

un sfert de dovleac de plăcintă de mărime potrivită (aprox 750 g după ce e curăţat de coajă sau 3 căni),
3-4 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi,
2 tulpini de ţelină verde tăiate mărunt,
1 ceapă albă medie, decojită şi mărunţită,
câteva linguri de ulei,
câteva de frunze de salvie verzi, tăiate în fâşii mai mari ( sau 1/4 linguriţă de salvie uscată),
1/4 linguriţă de cimbru,
sare şi piper după gust,
o bucăţică de brânză (telemea, brânză ricotta proaspătă, etc)
câteva felii de ardei roşu (opţional)

Notă: Din umplutura obţinută, o treime se foloseşte la umplutul ciupercilor iar restul la brushetta. În cazul în care se doreşte prepararea unui singur aperitiv, cantităţile de la umplutură vor trebui ajustate în aceeaşi proporţie: 1/3 pentru ciuperci umplute şi 2/3 pentru brushetta.

Modul de preparare:

Dovleacul se curăţă de coajă, apoi se taie în cubuleţe mici.

Într-o tigaie de mărime potrivită, se pune ulei, la temperatura mediu-mic. Se adaugă ceapa mărunţită, usturoiul zdrobit şi mărunţit, tulpinile de ţelină şi ciupercile mărunţite.

După câteva minute, se pun cubuleţele de dovleac, cimbru, salvia, sare şi piper după gust. Se amestecă bine, după care se acoperă cu un capac. După ce legumele au început să fiarbă, se reduce focul.

Se fierbe în continuare până când dovleacul este fiert. Tigaia se dă deoparte câteva minute să se răcească puţin.

Franzela se taie în bucăţele oblice.

Dacă doriţi, puteţi prăji feliile de franzelă sub broiler. Se pune la broiler pentru 5 minute, sau în funcţie de cuptor, se lasă până când felia de franzela devine uşor maronie pe margini. Feliile se scot din cuptor.

Pe fiecare felie se pune un strat generos din amestecul de dovleac cu ciuperci, iar pe deasupra, se presară brânză sfărâmată. Opţional, se poate orna cu o feliuţă subţire de ardei roşu.

Feliile de brushetta se dau din nou la broiler aproximativ 10 minute, după care se scot şi se servesc cât sunt calde.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură