Aplicaţia "Inspectorul Pădurii" are vulnerabilităţi. Cioloş, răspuns prompt la semnalele cetăţenilor

Aplicaţia "Inspectorul Pădurii" are vulnerabilităţi, după cum reiese dintr-o postare pe Facebook a unui cetăţean care a decis să-i testeze eficacitatea. Aflând acest lucru, premierul Dacian Cioloş a decis să se implice şi să remedieze problemele.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Ministerul Mediului şi Ministerul de Interne trebuie să găsească rapid soluţii pentru îmbunătăţirea aplicaţiei "Inspectorul Pădurii", în contextul în care s-a dovedit că actualul sistem dedicat celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn are slăbiciuni, a scris, sâmbătă seara, pe contul său de Facebook, premierul Dacian Cioloş.

Primul ministru a reacţionat în urma unei postări a lui Adrian Chiriţă referitoare la un camion cu lemn din Bucovina care iniţial a apărut în aplicaţia "Inspectorul Pădurii" ca fiind neînregistrat, iar după ce au fost sesizate autorităţile, transportul a apărut ca fiind înregistrat.

"În urma postării domnului Adrian Chiriţă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Mediului să verifice situaţia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare şi codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obţinute cu puţin timp înainte de controlul poliţiei, la vederea echipajului de poliţie. Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore.

Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente. În plus, accesul la reţeaua de telefonie/date al mobilului pe care se generează codul online poate fi restricţionat în mod deliberat, până în momentul apropierii unei activităţi de control. Am cerut Ministerului Mediului ca împreună cu Ministerul de Interne să găsească rapid soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului actual, pentru ca astfel de slăbiciuni să fie eliminate", a precizat premierul Dacian Cioloş.

Premierul a subliniat că, având în vedere aceste aspecte, Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră Suceava verifică şi activitatea comercială a societăţii deţinătoare a vehiculelor respective.

"Îi mulţumesc domnului Chiriţă pentru spiritul civic şi pentru implicare şi vă asigur că lucrurile semnalate nu vor rămâne fără urmări pentru cei care încalcă legea. Aplicaţia Inspectorul Pădurii a fost lansată în testare timp de o lună de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetăţenii care o utilizează şi pentru a o îmbunătăţi. Avem în continuare nevoie de ajutorul dumneavoastră şi de al celor cărora le pasă de pădurile noastre", a adăugat Dacian Cioloş.

Aventuri de vacanţă în Bucovina cu Inspectorul Pădurii via Adrian Chiriţă

"Astăzi mi-am dedicat 3 ore din vacanţa mea în ţară şi o găleată de benzină ca să testez eficacitatea sistemului Inspectorul Pădurii prin care cetăţenii obişnuiţi pot verifica în trafic transporturile ilegale de lemn. M-am aşezat la o cafea pe marginea E576, în zona Câmpulung Moldovenesc, în inima Bucovinei. În jurul meu, dealurile pleşuve în care lemnul se răreşte pe zi ce trece, ca prin minune, drăcia dracului...

1. Apar câteva camioane cu lemn, care la căutarea în Inspectorul Pădurii apar ca înregistrate. Cantitatea de lemn, data şi ora sunt în concordanţă cu ceea ce văd în sistem. Gigea.

2. Apare un camion cu lemn rotund SV38EUR şi remorca SV29EUR. La căutare în sistem, transportul este neînregistrat SI NICI NU ARE ISTORIC de transporturi de lemn în ultima perioadă. Ca să vezi...

3. Imediat, la 12:18, sun la 112 mă prezint şi raportez transportul. Operatoarea mă întreabă de unde stiu că e ilegal după care transferă apelul la dispeceratul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc unde vorbesc cu dl ofiţer Dănilă care este foarte cooperant.

4. Urmează un schimb de apeluri cu dl ofiţer Dănilă la 12:33 şi 12:37. În cele din urmă camionul este oprit în trafic în localitatea Vama la aprox 20km din momentul apelului, la 12:40. 3 ofiţeri de poliţie (maşina MAI 29478) verifică transportul, vezi poza. În zonă apar şi nişte maşini private.

5. La 12:46, printr-o magie ocultă, camionul şi remorca apar în sistem.

6. La 13:41 mă sună dl ofiţer Dănilă să mă anunţe că "nu stiu ce v-a apărut dumneavoastră în sistem dar transportul era înregistrat, va mulţumim pentru colaborare". Pam pam...

7. Verific din nou sistemul, într-adevăr camionul şi remorca au acum tichet de înregistrare, mult după apelul meu la 112. La 13:44 îl apelez din nou pe dl ofiţer Dănilă să îl întreb despre magia apariţiei tichetului în sistem. Explicaţia dlui poliţist este că "băiatul nu a avut acoperire, de-abia când a ieşit la drum cu semnal s-a înregistrat tichetul". Posibil. Dl ofiţer Dănilă menţionează, încercând o explicaţie plauzibilă, că au discutat inclusiv cu un anume şef de ocol silvic local, un anume domn Puiu. Aha, bun...

8. Ca fapt divers, între timp mai apare un nou camion SV17EUR (deci tot EUR, probabil aceeaşi firmă) fără tichet valabil în sistem dar cu istoric de transporturi acum două zile. Acesta transportă însă resturi de lemn de la gater, nu butuci întregi sau cherestea, probabil că tot "fără acoperire de date".

Concluzii:

1. Poliţia a colaborat exemplar cu mine până în momentul decisiv în care ar fi trebuit confiscat camionul şi lemnul. Totuşi, nu sunt sigur că ar fi oprit camionul în trafic dacă nu le dădeam (a treia oară) locaţia lui exactă.

2. Sistemul a permis înregistrarea ulterioară a transportului. Poliţiştii nu trebuiau să închidă ochii la aşa ceva. Şoferul camionului nu trebuia să intre pe drumul public fără tichet în sistem.

3. Camionul a circulat timp de cel puţin jumătate de oră pe un drum european cu acoperire 3G remarcabilă. Eu am folosit 3G şi Inspectorul Pădurii pe acea porţiune şi în acea perioadă cu succes. Motivaţia cu acoperirea proastă nu ţine.

4. Camionul nu avea istoric de transport de lemn în sistem. Ori a fost fără acoperire forever ori a fost ţinut până atunci în vitrina din sufragerie în loc să transporte lemne. Este clar că metoda folosită e simplă: ne înregistrăm în sistem doar când ne opreşte Poliţia şi zicem că n-am avut acoperire de date până atunci. Aici dl Dacian Cioloş trebuie să facă ceva, pentru ca sistemul e găunos.

Cam aşa merge treaba. Nu disperaţi, continuaţi să presaţi sistemul şi va ceda. Dar trebuie să şi facem ceva fiecare, nu numai să ne exprimăm indignarea pe net.

Donaţi 3 ore din vacanţa voastră la munte unui pâlc de brazi. Dar înainte de asta daţi share."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne