"Aproape o blasfemie". De 1 Decembrie, Trenul Regal, simbol istoric, va găzdui o petrecere cu "şpriţ şi lăutari"

Afis eveniment de 1 decembrie
Afis eveniment de 1 decembrie (Europa Libera)

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA a închiriat Trenul Regal de 1 Decembrie pentru o petrecere de tip „şpriţ şi lăutari”. O firmă de evenimente a obţinut contractul şi a pus în vânzare 80 de bilete pentru o călătorie pe ruta gara Băneasa - Sinaia şi retur. Casa Regală şi-a exprimat stupoarea, scrie Europa Liberă.

Potrivit paginii de promovare a evenimentului, „De ziua naţională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta Bucureşti-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Toate biletele pentru acest eveniment, fiecare în valoare de 500 de euro, au fost vândute.

Afis
Afis (Europa Libera)

Ion Tucă, director al Casei Majestăţii Sale a transmis că acest eveniment nu ar trebui să aibă loc în tren.

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generaţii ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I şi pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948. (...) Acelaşi tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a declrat Tucă.

Agenţia de publicitate care a închiriat de la CFR Trenul Regal este Progressive Events.

Reprezentanţii acesteia au declarat că datele financiare ale contractului de închiriere sunt confidenţiale şi că au vândut toate cele 80 de bilete pentru petrecere.

„Este un eveniment privat pe care-l organizăm. Promovăm muzica lăutărească autentică, exprimată prin doine, balade, strigături, să nu se confunde cu manelele”, a declarat pentru publicaţia citată Bogdan Barbuliceanu, reprezentantul firmei.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne