Apropierea Chişinăului de UE complică parteneriatul economic cu Moscova

Epoch Times România
21.11.2012

Vicepremierul Dmitri Rogozin afirmă, într-un interviu pentru Kommerasant, că apropierea Republicii Moldova de UE a fost făcută fără ştiinţa Rusiei şi aceasta complică parteneriatul economic cu Moscova.

Vicepremierul Dmitri Rogozin spune, de asemenea, în interviul pentru cotidianul Kommersant, că acceptul moldovenilor de a discuta despre posibilitatea deschiderii unui consulat rusesc în regiunea separatistă transnistreană este deja un semn că „s-a spart gheaţa”.

„La 22 noiembrie se vor desfăşura primele consultări pe acest subiect la nivel de ministere de externe. Înainte, partea moldoveană se eschiva de la negocieri oficiale pe această temă, însă acum gheaţa s-a spart. Noi nu vrem decât să se legalizeze acţiunile care sunt deja întreprinse pe acest drum”, susţine Rogozin.

În ceea ce priveşte opoziţia Federaţiei Ruse faţă de procesul de apropiere al R. Moldova de structurile Uniunii Europene, Dmitri Rogozin pretinde că aceşti paşi ar fi fost făcuţi fără ştiinţa ţării sale şi că asta complică parteneriatul economic cu Chişinăul. „Putem afirma că fără garanţii juridice privind respectarea acordurilor dintre noi nu putem accepta noi afaceri cu Republica Moldova, mai ales că actualele obligaţii ale Chişinăului în faţa Bruxellesului sunt de aşa gen încât Republica Moldova ar putea fi obligată să-şi revizuiască inclusiv deciziile sale politice interne. Chişinăul s-a grăbit în mod evident atunci când a semnat acordurile energetice cu Bruxellesul", opinează Rogozin, care se declară surprins de încrederea totală pe care guvernanţii moldoveni o acordă UE. „Moscova nu se poate încrede doar în declaraţii de bune intenţii”, afirmă el.

Referindu-se la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, vicepremierul rus susţine că perspectivele sunt sumbre pentru moldoveni, revenirea Transnistriei în cadrul Republicii Moldova fiind încă departe de realizare. „În primăvară existau unele progrese, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea feroviară, însă apoi lucrurile au intrat în impas. Transnistria este supusă unui masiv atac psihologic din partea observatorilor şi organizaţiilor internaţionale, care explică Tiraspolului că trebuie să pună capăt relaţiilor cu Rusia şi să se cupleze la locomotiva moldoveană, care merge în direcţia „minunatei” Europe. S-a ajuns până la şantajarea conducerii transnistrene de către unii emisari europeni”, este de părere vicepremierul rus.

Corespondent Valentin Buda

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor