Arabia Saudită: Twitter a devenit Parlamentul pe care ţara nu-l are

Un barbat priveste calea ferata "Saudi Arabian Mecca Light Rail", a unei companii de constructii chineze, în Arabia Saudită pe 2 noiembrie 2010. Până în prezent, calea ferata a inregistrat pierderi în valoare de 4.13 miliarde de yuani (641.28 milioane de dolari) pentru guvernul chinez
Un barbat priveste calea ferata "Saudi Arabian Mecca Light Rail", a unei companii de constructii chineze, în Arabia Saudită pe 2 noiembrie 2010. Până în prezent, calea ferata a inregistrat pierderi în valoare de 4.13 miliarde de yuani (641.28 milioane de dolari) pentru guvernul chinez (Amer Hilabi / AFP / Getty Images)

Pe străzile însorite din Riad, primăvara miroase doar a praf şi poluare. Mirosul de iasomie tunisiană, care acum doi ani a trezit lumea arabă, cel puţin la prima vedere aici nu a ajuns. "Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de aparenţe - spune Somaya Jabbarty, director adjunct al ziarului Saudit Gazette - un protest aşa cum vedem acum aici, nu am mai văzut înainte şi ceea ce se întâmplă este fără precedent".

Jabbarty descrie atacuri împotriva corupţiei din familia regală, femei care îi iau în bătaie de joc pe religioşii care vor să le limiteze libertatea, discuţii aprinse cu privire la soluţionarea problemelor stringente, cum ar fi soarta prizonierilor politici şi minoritatea şiită. Toate acestea, spune el, în acelaşi loc: nu pe străzi, dar în "piaţa"virtuală de pe Twitter. "Unii oameni ar putea crede că acesta este un fenomen marginal - conchide el - dar nu este aşa: Twitter a devenit Parlamentul pe care ţara nu-l are, locul în care toată lumea, de la conservatorii cei mai extremişti, la femei, la progresişti, toţi se întreabă şi se ciocnesc: aşa ceva niciodată nu s-a mai întâmplat niciodată înainte. "

Arabia Saudită este o ţară foarte închisă, iar controlul guvernamental asupra informaţiilor este foarte sever. Cu toate acestea, în ultimii ani opoziţia a fost capabilă, utilizând reţeaua, să-şi facă auzită vocea atât în interiorul cât şi în afara ţării, ca niciodată înainte, iar numerele o pot spune mult mai bine decât orice altceva. Între 2011 şi 2012, numărul de utilizatori ai reţelei sociale în Arabia Saudită a crescut cu 3.000 la sută. Astăzi, mai mult de trei milioane de saudiţi fac schimburi de idei şi opinii pe Twitter, cea ce generează 50 de milioane de tweet-uri în fiecare lună. Regatul nu este doar ţara liderul în utilizarea Twitter-ului in Orientul Mijlociu, dar, de asemenea, are cea mai rapidă creştere de utilizatori şi mesaje din întreaga lume. Şi cele mai multe tweet-uri care pleacă de aici sunt de natură politică sau socială.
Greu de ştiut unde vor duce toate aceste schimburi de informaţii, dar numai în câteva luni, multe lucruri s-au schimbat deja şi nu numai pe Web. Pe străzile din Riad şi Jeddah, precum şi în provinciile mai îndepărtate, acum critica a devenit noul sport naţional.

Vedeta fenomenului de pe Twiter este, fără îndoială, un personaj misterios, care se ascunde în spatele iniţialelor anonime @mujtahidd (savant) Deschis cu mai mult de un an în urmă, contul are acum mai mult de un milion de adepţi, iar popularitatea sa este în continuă creştere. Mujtahidd foloseşte Twitterul pentru a expune corupţia publică şi nelegiuiri ale guvernului şi a familiei regale, trimite mesaje, de multe ori, direct la adversarii săi. De mai multe ori a reuşit să facă cunoscute noutăţile înainte ca acestea să devină ştiri de notorietate publică: eliminarea unui ofiţer pentru corupţie, cumpărături extravagante făcute de un prinţ sau altul. Nimeni nu poate spune exact cine este în spatele contului: desigur, explică Riad, este cineva foarte aproape de cercurile puterii, pentru că este prea bine informat. Sau cineva care a reuşit să construiască o reţea de informatori în poziţii cheie: chiar şi acest lucru este revoluţionar într-o ţară ca Arabia Saudită.

"El ar putea fi localizat şi arestat, aşa cum i s-ar putea bloca Twitterul - spune Waleed Abu Al Khair, un avocat şi activist pentru drepturile omului în Jeddah – dar dacă nu o fac este pentru ca ei ştiu că reacţia ar fi foarte puternică, oamenii ar ieşi în stradă".

Vestea că guvernul va bloca cele mai populare reţele sociale sau aplicaţii, cum ar fi Whatsapp, se răspândeşte frecvent în Arabia Saudită, dar până acum ameninţările nu au fost puse în practică.

Avocatul Abu Al Khair, al cărui cont a fost spart de mai multe ori de activişti pro-guvernamentali, este încrezător: "Este prea târziu pentru a opri valul - explică el - astăzi, dacă vrei să înţelegi în ce parte merge Arabia Saudită urmăreşti cele mai populare hashtag-uri. Chiar dacă s-ar închide Twitter, oamenii ar găsi noi modalităţi de a vorbi. Bariera fricii este ruptă, nu există cale de întoarcere ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe