Arabii creştini din Israel au primit dreptul de a se numi arameeni

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

O nouă etnie a apărut oficial în Israel de la 1 noiembrie: arameenii. Tocmai de la această dată a intrat în vigoare un decret în acest sens, semnat de ministrul de interne al Israelului, Gideon Saar. Documentul le permite oamenilor să indice în recensăminte această naţionalitate, care părea că ar fi dispărut demult, informează cotidianul rus Novîie Izvestia.

În paşapoartele israeliene - atât interne, cât şi pentru deplasările în străinătate - rubrica 'naţionalitate' lipseşte. Cu toate acestea, în toate recensămintele cetăţenii israelieni au dreptul să-şi spună naţionalitatea şi religia. Până acum, naţionalitatea 'arameean', bine cunoscută din manualele de istorie antică, nu era înregistrată.

Triburile arameene au populat odată Asia Minor. Strămutarea forţată la care conducătorii asirieni din secolele VIII-VII î.Hr obligau popoarelor cucerite a dus la o largă răspândire a limbii aramaice în tot Orientul Mijlociu (OM). Ca limbă de comunicare aramaica este menţionată în Biblie. Până de curând se consideră că arameenii ca popor au fost asimilaţi de evrei şi arabi. Tocmai din acest motiv, arameenii nu figurau în recensăminte: cum ar fi fost că în Europa cetăţeni să se poată înregistra ca pecenegi sau huni?

Cu toate acestea, spre deosebire de limba pecenegă, cea aramaică nu a murit. În prezent în limba aramaică vorbesc persoane în etate: evrei din Kurdistan şi cel mult 10.000 de persoane din cei care se pot considera de acum încolo, în mod oficial, arameeni. Aceştia sunt 'ultimii mohicani' rămaşi dintr-un popor ce se cifra altădată la milioane. Majoritatea celor care vorbesc aramaica sunt creştini maroniţi. Anterior, în recensăminte aceşti oameni se declarau arabi-creştini.

Ca mentalitate, arameenii contemporani sunt destul de apropiaţi de evrei, mulţi au funcţii înalte în armata Israelului. După cum precizează Gabriel Nadaf, liderul spiritual al 'Forumului pentru convocarea creştinilor în Tzahal (armata israeliană)', la ora actuală în Israel locuiesc 133.000 de creştini arabofoni şi 27.000 de creştini veniţi din alte ţări. Circa 11.000 dintre ei sunt maroniţi, dintre care o parte cunosc limba aramaică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe