Arafat: Coronavirusul Wuhan nu are încă tratament şi poate suferi mutaţii

Raed Arafat
Raed Arafat (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a atras atenţia duminică seara, la Antena 3, că nu există un vaccin pentru coronavirusul Wuhan, infecţia fiind tratată doar simptomatic în acest moment.

"Coronavirus nu are tratament. Şi nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situaţia, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu ştim dacă nu se va schimba ca şi comportament şi ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutaţii. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios. Nu este sigur 100% că dacă v-aţi format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luaţi încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi ştim că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva", a declarat Raed Arafat, citat de Mediafax.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esenţial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus.

"Tratamentul simptomatic poate avea importanţă foarte mare. Scăderea febrei, combaterea sindromelor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucişată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă personală, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil", a explicat oficialul.