Arheologii au descoperit cimitirul unei civilizaţii necunoscute în Peru

Deşertul Atacama
Deşertul Atacama (Shutterstock)

Arheologii Universităţii Wroclaw au descoperit peste 150 de morminte antice în Deşertul Atacama ce aparţin unei culturi necunoscute anterior în Peru, conform unui raport al Science and Scholarship of Poland. Caracteristicile mormintelor din secolele IV-VII nu se potrivesc practicilor folosite de civilizaţia Tiwanaku, care a înflorit între anii 500 şi 1000 d.Hr. şi s-a extins pe teritoriile statelor Peru şi Chile din zilele noastre, sugerând că acea zonă a fost locuită de o comunitate de agricultori înaintea expansiunii culturii Tiwanaku.

Mormintele au fost descoperite în delta râului Tambo, în partea nordică a Deşertului Atacama. Acestea au fost săpate în nisip fără nicio structură de piatră şi au fost prezervate în mod natural de climatul cald şi arid.

„Aceste morminte sunt practic ale unei populaţii necunoscute, care a locuit în această zonă înainte de expansiunea civilizaţiei Tiwanaku. Obiectele descoperite în mormintele individuale indică faptul că oamenii aveau deja o diviziune socială clară”, a declarat profesorul Josef Szykulski, liderul proiectului de cercetare.

Echipa de cercetare internaţională, formată din arheologi proveniţi din Polonia, Peru şi Columbia, a descoperit în morminte multe obiecte, inclusiv coifuri mari de lemn, ghioage cu finisaje din piatră sau cupru, unelte de ţesut bogat decorate. Au mai fost găsite multe bijuterii, inclusiv obiecte făcute din cupru şi tumbaga (un aliaj între aur şi cupru), nuiele de stuf ataşate la urechile morţilor, arcuri, şi tolbe de săgeţi care aveau vârfuri din obsidian.

„Aceasta este o descoperire foarte interesantă, deoarece arcurile sunt o raritate în Peru”, subliniază Szykulski. „Aceste obiecte şi arcurile sunt simboluri ale puterii, care dovedesc că au fost îngropaţi aici reprezentanţii elitelor”.

Aceste morminte sunt practic ale unei populaţii necunoscute, care a locuit în această zonă înainte de expansiunea civilizaţiei Tiwanaku.

Corpurile au fost înfăşurate în rogojini, în giulgiuri din bumbac sau plase, ceea ce sugerează că populaţia se îndeletnicea şi cu pescuitul. În apropiere, cercetătorii au descoperit rămăşiţele unei lame, ceea ce sugerează că aceste animale au fost aduse în regiune mult mai devreme decât s-a crezut iniţial.

De-a lungul deltei râului Tambo, arheologii au descoperit şi mormintele civilizaţiei Tiwanaku, ceea ce dezvăluie că populaţia Tiwanaku a ajuns într-o zonă în care se credea că nu s-a aventurat. Puse împreună, descoperirile aduc informaţii importante pentru înţelegerea civilizaţiilor pre-columbiene din Peru.