Arlechin - o prăjitură veselă şi savuroasă

Prajitura Arlechin
Prajitura Arlechin (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Îndrăgită în aceeaşi măsură de copii, dar şi de adulţi, Arlechin, este o prăjitură savuroasă şi veselă. Era una dintre reţetele predate la şcolile de fete în perioada interbelică, care apoi s-a transmis din generaţie în generaţie în multe familii din diferite zone ale ţării. Este relativ ieftină, uşor de făcut şi are avantajul că se poate păstra câteva săptămâni la rece, învelită în folie. Fiind atât de bună şi gustoasă, rareori este păstrată mai de mult de câteva zile.

Ingrediente:

Aluatul:

  • 420 g făină
  • 280 unt
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri smântâna
  • un ou mare
  • un vârf de linguriţă sare fină
  • coajă de lămâie sau un plic cu zahăr vanilat

Glazura:

  • 3 gălbenuşuri,
  • 140 g zahăr pudră,
  • 10-15 ml zeama de lămâie

În loc de cremă, se foloseşte un borcan (400 g) de gem acrişor de bună calitate.

Pentru decor: se pot folosi mai multe variante: fructe confiate sau nuci tăiate, rahat tăiat în cubuleţe mici, ciocolată granule sau rasă, bombonele colorate, zahăr tos colorat, etc.

Modul de preparare:

1. Într-un castron, se freacă untul moale cu zahărul, să adaugă apoi oul întreg, smântâna, sarea, iar la urmă, făina, amestecându-se cu o lingură, numai până când se încorporează făina, fără să se frământe. Aluatul va fi moale.

2. Se înveleşte aluatul într-o folie alimentară şi se lasă la rece 30 de minute.

3. Se împarte aluatul în 4; din fiecare parte se întinde foaie subţire; foile se coc pe dosul unei tăvi de mărime mijlocie (23/33 cm sau mai mică).

4. Foile se înţeapă cu o furculiţă şi se coc la foc mediu, cam 10-15 minute, cu grijă să nu se ardă; se scot pe planşeta cât sunt încă moi; peste foaia coaptă se întinde o parte din gem.

5. După aceea coacem a doua foaie; după ce s-a copt se lipeşte peste prima foaie unsă cu gem; întindem gem peste a doua foaie; repetăm operaţia până când ajungem la ultima foaie.

6. Pentru prepararea glazurii, frecăm pe aburi cele 3 gălbenuşuri cu zahăr pudră, picurând din când în când suc de lămâie.

7. Peste ultima foaie întindem glazura care se nivelează, repede, cu cuţitul.

8. Se decorează, după preferinţă, cu bucăţele mici de diverse culori de merişoare, coajă de portocală, migdale, stafide, sau bombonele, având grijă să nu se acopere complet.

9. O lăsăm să se răcească, după care o acoperim cu un prosop şi o ţinem în cămara până a doua zi pentru a se muia foile de prăjitură.

Înainte de servire, prăjitura se taie în bucăţi de mărime potrivită. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură