Armand Goşu: ”România nu este mai activă astăzi în NATO”

”România nu este mai activă astăzi decât era acum câţiva ani în cadrul NATO şi nu s-a remarcat prin ceva deosebit la acest ultim summit de la Varşovia”, a susţinut expertul pe spaţiul ex-sovietic într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Armand Goşu
Armand Goşu (Epoch Times)

”Cele mai importante puncte pe care le obţine sunt de fapt nişte continuări ale vechilor proiecte iniţiate în Ţara Galilor. România are un profil, cred, mult mai estompat decât ar fi meritat să aibă, decât ar fi fost îndreptăţită să aibă datorită dimensiunii sale, datorită populaţiei, datorită resurselor, datorită poziţionării geografice într-o zonă extrem de sensibilă”, a precizat Goşu pentru Europa Liberă.

Întrebat de importanţa summitului, el a arătat că acesta este unul istoric pentru că acolo s-a decis ”avansul spre Est al infrastructurii militare a NATO, chiar dacă sub forma unor batalioane rotative. Este prima dată după extinderile din 1997 şi 2002 când NATO, în contextul revizionismului rusesc, face un astfel de pas. Sigur, nu vorbim de foarte mulţi militari, nu vorbim de logistică sofisticată deplasată spre Est. Este mai mult un gest care să răspundă nevoii de solidaritate a noilor membri din ultimul val care se simt cei mai ameninţaţi de agresivitatea Rusiei”.

Armand Goşu a atras atenţia că Marea Neagră se transformă în prezent cu adevărat într-un lac rusesc deoarece ”Rusia a reuşit să-şi construiască în Crimeea capabilităţi militare de excludere care o fac să controleze întreg bazinul Mării Negre şi chiar zona de est a României, şi de nord a Turciei”.

Referitor la summitul NATO-Rusia, expertul a arătat că sunt dosare pe care NATO vrea să colaboreze cu Rusia, precum conflictul din Siria. ”Occidentul nu poate acţiona singur în Siria, câtă vreme în Latakia ruşii au construit prin rachete o bază de excludere aeriană. Practic, occidentalii fără o colaborare miliară foarte solidă cu Rusia nici nu reuşesc să intre în aceste spaţii care ar fi sub umbrela rachetelor ruseşti în zona de excludere aeriană şi, sigur, în zone de excludere terestră sau zone de excludere navală, cum e cazul portului Tartus la Marea Mediterană”, a punctat el.

Pe de altă parte, referitor la menţionarea R.Moldova în comunicatul final al summitului de la Varşovia, Goşu a arătat că NATO transmite un semnal foarte clar Rusiei că „suntem cu ochii pe Moldova, ne interesează ce se întâmplă acolo şi nu vom precupeţi eforturi pentru a sprijini statalitatea Republicii Moldova”.

”E un semnal transmis de comunitatea Nord-Atlantică unui stat mic, sărac, aflat într-o regiune complicată, că Occidentul încă-l ţine pe radar, că nu l-a uitat de tot. Totodată, Moscova e şi ea atenţionată, că nu-şi poate face de cap în Moldova, deşi nimeni nu se aşteaptă la vreo ofensivă a Rusiei în Moldova, în acest moment”, a mai spus analistul politic pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii