Armand Goşu: Televiziunile controlate de Plahotniuc şi socialişti, manipulează ştirile la modul îngrozitor

Deşi majoritatea presei din RM nu este independentă, nu poţi să transformi ţara într-o Coree de Nord. Harunjen ar trebui să acuze televiziunile lui Plahotniuc şi Dodon, care recurg la manipulări odioase, susţine analistul român Armand Goşu.
Armand Gosu
Armand Gosu (Florin Chirila\Eppch Times)

Istoricul şi comentatorul politic Armand Goşu, profesor la Universitatea din Bucureşti, analist specializat în spaţiul ex-sovietic afirmă că presa din R.Moldova, marea ei majoritate nu e o presă liberă, dar se află sub control. Procurorul General Eduard Harunjen ar trebui să nu arate cu degetul spre cea independentă şi foarte puţină, ci să se ocupe de televiziunile lui Plahotniuc şi Dodon care prezintă ştiri ce nu au nicio legătură cu realitatea din ţară. Mai mult, în opinia lui Goşu, procuratura ar câştiga respect dacă l-ar aresta pe Plahotniuc, dar nu ar intimida presa şi ONG-urile.

Procurorul general Eduard Harunjen a acuzat recent organizaţiile neguvernamentale din Moldova că ar fi de rea credinţă şi ar urmări unele interese doar din motiv că au contestat succesul pe care personal la calificat a fi fără precedent în cei 25 de ani de luptă a Guvernului cu corupţia, iar mass-media, de asemenea, ar denatura realitatea pe motiv că ar lucra „pentru anumite cercuri politice şi economice”.

În acest context Armand Goşu menţionează într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că presa sau un ONG nu ar putea să împiedice lupta cu corupţia. “În primul rând, presa din RM, marea ei majoritate nu e o presă independentă, 80%-85 din presa RM se află sub control.”

Analistul atenţionează că în prezent se arată cu degetul spre cea foarte puţină, firavă, presă independentă care abia mai supravieţuieşte. Regimul politic de la Chişinău o să închidă gura şi acestei prese foarte puţin numeroase care asigură cât de cât o transparenţă în Republica Moldova? Ei trebuie să realizeze - un Harunjen, un Plahotniuc - că nu mai suntem nici măcar în România anilor 2002-2003 ai lui Adrian Năstase şi ai lui Ion Iliescu, sau a anilor 1993-1994, când se putea trage pumni în faţa presei. Acuma există facebook, există reţele de comunicare.

“Nu mai poţi închide gura nimănui: nu poţi să scoţi internetul, nu poţi să transformi Republica Moldova într-o Coree de Nord. Din păcate ei asta nu înţeleg. Şi, în acelaşi timp, un Harunjen este suficient de naiv încât să-şi închipuie că singură presa a dezvăluit ambasadelor străine, cancelariilor occidentale faptul că în Moldova lupta împotriva corupţiei sau reforma justiţiei nu este cea pe care o descrie el în rapoarte.”

Nu sunt nici procurorii străini, ambasadorii, cancelariile străine atât de naive, încât să nu-şi închipuie că ce conţin aceste rapoarte triumfaliste prezentate de Procurorul General în ceremonii grandioase la Chişinău alea sunt informaţii false care nu au de a face, nu au nimic în comun cu realitatea mult mai tristă din RM.

Un reprezentant al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a declarat că „deşi organizaţiile neguvernamentale au contribuit la ridicarea standardelor de integritate în sectorul public, marea majoritate dintre ele nu respectă exigenţele de etică şi integritate”. De asemenea, a fost vizată mass-media, că ar exista şi aici probleme, politica redacţională fiind determinată de proprietarii şi beneficiarii efectivi, fără ca publicul să cunoască de fiecare dată conexiunile cu mediul politic şi businessul.

În această ordine de idei, comentatorul politic susţine că fiind în vizită la Chişinău a privit canalul de televiziune Publika TV pe viu să vadă cum se manipulează ştirile, la televiziunile de ştiri apropiate socialiştilor. “Da, dl Harunjen are perfectă dreptate: televiziunile controlate de Plahotniuc, de socialişti, manipulează ştirile la modul îngrozitor, nu au nicio legătură cu realitatea din Republica Moldova.” Tot ce face televiziunea lui Plahotniuc sau televiziunea socialiştilor sunt manipulări odioase.

“De exemplu, în aceeaşi dimineaţă, de ieri, sau acum câteva ore, mă uitam la televiziunea socialiştilor din Republica Moldova ce dădeau: dădeau ştiri despre inundaţiile de la Cahul, despre digul care s-a rupt şi o femeie luptătoare de clasă înjura Uniunea Europeană - asta tot nu e oare manipulare de la televiziunea socialiştilor?

Regimul Plahotniuc-Dodon, aceşti doi titani, unul pro-est, altul pro-vest, merg împreună în a manipula prin televiziuni populaţia. Aici are perfectă dreptate domnul Harunjen. Şi aşteptăm să propună măsuri împotriva acestor doi oligarhi care manipulează la modul absolut greţos adevărul prin aceste ştiri contorsionate.” Astfel, şi Procuratura din R. Moldova ar putea să câştige încredere şi respect prin arestarea de exemplu a lui Plahotniuc - atunci lumea o să creadă cu adevărat că Procuratura e serioasă şi îşi face datoria, nu că e manipulată şi este subordonată diverşilor oligarhi, cum este astăzi.

Menţionăm că în diferite zone ale guvernării şi sistemului juridic din Republica Moldova au reapărut în ultimul timp voci critice faţă de societatea civilă şi mass - media neînregimentată. Ca la comandă, în mod aparent, coordonat, a fost reluată retorica mai veche de reproşuri şi acuzaţii faţă de incomozii puterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe