Armata SUA construieşte lasere de energie foarte înaltă capabile să vaporizeze drone

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

SUA pare să dezvolte o armă laser care este de un „milion de ori mai puternică” decât orice s-a folosit până acum şi care, în loc să concentreze un fascicul de lumină pentru a distruge o ţintă, va genera impulsuri scurte cu energie mult mai mare, potrivit New Scientist.

Laserul tactil cu ultrasunete pulsatoriu (UPSL) proiectat pentru platformele armatei este menit să emită pulsuri de radiaţie de energie mare pentru perioade foarte scurte de timp de 200 femtosecunde, putând funcţiona şi în regim "lung" de o secundă, emiţând energie mai redusă.

Puterea laserului ar fi suficientă pentru a vaporiza o dronă, o rachetă de croazieră, un obuz de mortier şi orice altă ameninţare din vecinătatea sa. UPSL poate funcţiona şi ca armă cu impuls electromagnetic (EMP).

„Cantitatea imensă de energie a unui laser cu impuls este capabilă să provoace un eveniment non-liniar în aer, generând un efect de "filament cu auto-focalizare", potrivit Small Business Innovation Research (sau SBIR), care a publicat un material cu titlul Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms.

Armele cu laser sunt folosite împotriva dronelor şi rachetelor inamice. Costul per salvă de foc depinde de cantitatea de energie disponibilă, fiind, oricum, mult mai ieftină decât lansarea de rachete interceptoare, care sunt extrem de costisitoare.

Un model de prototip UPSL ar putea fi gata până în 2022. În timpul administraţiei Trump a crescut dramatic finanţarea pentru dezvoltarea armelor cu laser. În ultimii ani au fost lansate mai multe tipuri de arme laser cu emisie continuă.

Se aşteaptă ca Marina să instaleze lasere de energie înaltă şi dispozitive de protecţie optică integrată (HELIOS) la bordul unui distrugător nespecificat din clasa Arleigh Burke IIA, la începutul anilor 2020.

Forţele aeriene ale SUA au menţionat o foaie de parcurs pentru armele cu laser pentru acest deceniu, planificând să le monteze şi pe avioane din clasa stealth.

În loc de lasere cu undă continuă aflate deja în desfăşurare, armata se pregăteşte să testeze lasere cu impulsuri începând cu 2022.

Lasere, vectori hipersonici, avioane de luptă de generaţia a cincea şi roboţi autonomi de război sunt câteva dintre noile tehnologii care intră deja pe câmpul modern de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură