Armata SUA retrage o parte din echipamentele sale din Siria

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Armata SUA a început să scoată din Siria o parte din echipamentele sale, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat în luna decembrie că va retrage trupele americane din ţara răvăşită de război.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a declarat joi pentru AFP că a confirmat scoaterea din Siria a unora dintre echipamentele militare americane. „Din motive de securitate”, totuşi, el a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

Transferul echipamentelor este un semnal că Trump îşi onorează promisiunea de a retrage din ţara arabă cei aproximativ 2.000 de soldaţi americani.

Trump a susţinut că grupul jihadist Statul Islamic a fost înfrânt şi, prin urmare, nu mai există niciun motiv ca soldaţii americani să mai rămână în Siria.

Decizia anunţată de Trump a declanşat reacţii mixte atât în SUA cât şi în străinătate, iar secretarul american al Apărării, James Mattis, a demisionat din cauza a ceea ce el a numit a fi divergenţe politice cu Trump.

Totuşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a promis că retragerea soldaţilor va avea loc în pofida dezaprobării venite din partea unor oficiali americani şi din partea aliaţilor.

În acelaşi timp, Pompeo a declarat că SUA urmăreşte să expulzeze toţi soldaţii iranieni din Siria.

„Este momentul ca vechile rivalităţi [din Orientul Mijlociu] să înceteze, pentru binele regiunii”, a afirmat Pompeo într-un discurs ţinut joi, în capitala egipteană Cairo, pe tema obiectivelor mai ample ale SUA în Orientul Mijlociu.

În ciuda asigurărilor privind retragerea trupelor americane, până acum nu a fost prezentat niciun termen limită pentru finalizarea acestui plan.