Bolton umilit din nou. După incidentul cu Bolton, Erdogan vrea să coordoneze ieşirea SUA din Siria cu Iran şi Rusia

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să îl primească pe John Bolton, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, în timpul vizitei sale în Ankara şi l-a criticat în Parlament, acum Turcia cere Iranului şi Rusiei să accelereze coordonarea cu Ankara în nordul Siriei în contextul retragerii trupelor americane, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Aceasta este încă o umilinţă la adresa lui Bolton, care a zburat marţi din Turcia, şi a politicii Casei Albe în Orientul Mijlociu, după ce consilierul american a anunţat condiţiile pentru retragerea trupelor americane şi a dat de înţeles că Turcia a acceptat să nu îi atace pe militanţii kurzi susţinuţi de SUA în Siria. Erdogan a criticat afirmaţiile lui Bolton ca fiind o “greşeală gravă”, iar mass media turcă pro-guvernamentală a raportat despre un posibil “puci non-violent” care are loc împotriva preşedintelui american Donald Trump, orchestrat de Bolton şi alţi membri ai administraţiei SUA care au “scăpat de sub control”.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a făcut noi declaraţii provocatoare miercuri, precizând că, luând în considerare “anumite dificultăţi” ale politicii confuze americane, retragerea trupelor americane din Siria ar trebui coordonată cu Iranul şi Rusia pentru a preveni formarea unui gol de putere şi relansarea teroriştilor.

“SUA se confruntă cu anumite dificultăţi în procesul retragerii trupelor [sale] din Siria. Dorim să coordonăm acest proces cu Rusia şi Iranul, cu care am colaborat în cadrul de lucru al procesului de la Astana”, a susţinut Cavusoglu.

În acest context, forţele turceşti urmăresc să desfăşoare patrule comune cu ruşii, conform acordurilor anterioare încheiate în cadrul discuţiilor din Astana, care urmează să continue în Moscova la o dată ulterioară. În plus, Cavusoglu a precizat că sunt pregătite discuţii bilaterale între Turcia şi Iran, fără a oferi detalii specifice, potrivit mass mediei ruseşti.

O coordonare turco-iraniană mai strânsă în Siria va fi un imens semnal de alarmă pentru Washington, care a declarat de mult timp că unul dintre motivele menţinerii trupelor sale în ţara arabă a fost acela de a preveni o prezenţă militară iraniană tot mai puternică în zonă. Israelul s-a concentrat de asemenea pe problema iraniană şi a declarat că SUA trebuie să rămână în Siria sau va ceda Orientul Mijlociu axei pro-şiite Teheran-Damasc-Hezbollah.

În plus, într-un articol de opinie publicat de New York Times, preşedintele turc a urmărit să sublinieze viziunea Turciei privind soluţionarea situaţiei din nordul Siriei după retragerea americanilor, afirmând: “Preşedintele Trump a luat decizia potrivită privind retragerea din Siria”, promiţând în acelaşi timp că va proteja kurzii sirieni care nu sunt asociaţi cu grupuri teroriste. El nu a făcut nicio menţiune despre discuţii curente sau o coordonare amplificată între miliţia kurdă YPG şi armata siriană şi a propus crearea unei “forţe terestre stabilizatoare” susţinute de turci care va patrula zonele ocupate anterior de SUA.

Luând în calcul noile remarci ale lui Cavusoglu, se pare că Erdogan urmăreşte să obţină aprobarea Moscovei şi coordonarea unui astfel de plan, deşi ruşii probabil vor susţine discuţiile aflate în desfăşurare dintre Assad şi reprezentanţii kurzilor.

Dar după cum a precizat anterior Zero Hedge, kurzii sirieni se îndreaptă de fapt în această direcţie: încheierea unui acord cu Assad prin care armata siriană va proteja enclavele kurde în faţa forţelor turce invadatoare. În cazul în care se va materializa această soluţie locală, fără implicarea SUA sau a Turciei, ea va fi o confirmare a suveranităţii siriene.