Pompeo: Retragerea SUA din Siria nu schimbă strategia anti-Iran

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că retragerea planificată a trupelor SUA din Siria nu va schimba misiunea de distrugere a grupului terorist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh) şi de oprire a Iranului să influenţeze regiunea.

Pompeo a precizat că retragerea reprezintă o „schimbare de tactică” şi nu va interfera cu angajamentul SUA de a „înfrânge califatul sau ISIS la nivel global”, potrivit CNBC.

„Nu există nicio schimbare în strategia de combatere a Iranului”, a adăugat el.

De asemenea, Pompeo a oferit asigurări că se poate avea încredere în preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că nu îi va ataca pe kurzii din Siria, care au fost aliaţi ai SUA în timpul campaniei sale împotriva ISIS.

„Erdogan şi-a luat un angajament faţă de preşedintele Trump... că turcii vor continua campania de combatere a ISIS după plecarea noastră şi că turcii se vor asigura că cei cu care am luptat împreună – pe care i-am asistat în campania anti-ISIS – vor fi protejaţi”, a susţinut Pompeo, adăugând că John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, se află în Ankara pentru a asigura îndeplinirea acestor promisiuni.

Duminică, Bolton a susţinut că retragerea celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani din Siria va fi condiţionată de finalizarea unui acord cu Turcia care îi protejează pe luptătorii kurzi din regiune. Vorbind cu reporterii în Ierusalim, Bolton a răspuns la întrebări legate de retragerea planificată şi a precizat că această condiţie reprezintă poziţia oficială a preşedintelui Trump.

În luna decembrie, Trump a declarat victoria împotriva Statului Islamic şi a anunţat că forţele americane se vor întoarce în curând în SUA. De asemenea, luni, Trump a precizat că, deşi trupele americane vor pleca din Siria, totuşi ele vor continua lupta împotriva ISIS.