Reuters expune legăturile adânci ale Huawei cu Iran şi Siria

Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Reporterii Reuters au relatat despre tranzacţiile gigantului chinez Huawei cu Iranul de ani de zile, unele articole privind vânzările ilegale de echipamente produse în SUA ale Huawei firmelor de telecomunicaţii iraniene datând încă din 2012, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

O parte dintre aceste rapoarte au fost citate în procesul împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în 1 decembrie 2018.

Meng este acuzată că ar fi indus în eroare în mod conştient diverse bănci în legătură cu relaţia companiei chineze cu “partenerul” său Skycom din Hong Kong, pe care Reuters l-a expus pentru încălcarea sancţiunilor impuse de SUA prin facilitarea de vânzări către companii iraniene.

În cel mai recent articol al său privind afacerile derulate de Huawei cu Republica Islamică, Reuters a examinat documente ale companiei şi alte documente din Iran şi Siria care au dovedit că relaţia Huawei cu Skycom şi o altă firmă – compania paravan Canicula Holdings cu sediul în Siria – este chiar mai adâncă decât s-a raportat iniţial.

Dezvăluirile recente arată că afacerile Huawei în ambele ţări sunt chiar mai extinse decât s-a crezut anterior.

Documentele citate de Reuters au arătat că un director senior al Huawei, Shi Yaohong, a fost de asemenea managerul iranian al Skycom (înainte ca această companie – recent expusă ca fiind o filială deţinută în întregime de Huawei – să fi fost dizolvată). De asemenea, documentele au dezvăluit că trei persoane cu nume chineze au avut drept de semnătură pentru conturi bancare asociate cu Huawei şi Skycom.

De asemenea, Reuters a descoperit că un avocat din Orientul Mijlociu a afirmat că Huawei făcea afaceri în Siria prin intermediul companiei Canicula.

Legăturile anterior neraportate dintre Huawei şi cele două companii ar putea avea greutate în cazul SUA împotriva lui Meng – care este fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei.

Însă, în pofida eforturilor Huawei de a-şi descrie afacerile în Iran ca o greşeală a trecutului, raportul Reuters sugerează că Huawei încă operează în Siria şi Iran. Iranul, ca şi Siria, este o altă ţară sub incidenţa sancţiunilor UE şi SUA şi este, de asemenea, gazda uneia dintre filialele Huawei care face afaceri cu firmele de telecomunicaţii siriene.

Compania Canicula are legături cu Iranul prin MTN Siria, care deţine o filială ce operează în Iran. Deşi Huawei aparent a încercat să îşi acopere urmele – după ce ar fi aflat de investigaţia americanilor – prin publicarea unor notificări în care a susţinut că, de fapt, Canicula nu ar mai opera în Siria.