SUA cere Germaniei să renunţe la Huawei datorită “preocupărilor legate de securitate”

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Statele Unite fac presiuni asupra guvernului german ca să renunţe la utilizarea echipamentelor produse de gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei, în contextul în care cea mai mare economie a Europei doreşte să îşi construiască propria infrastructură 5G, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit Bloomberg, o delegaţie americană s-a întâlnit cu câteva zile în urmă cu oficiali ai Ministerului german de Externe în Berlin, pentru a discuta despre riscurile în domeniul securităţii prezentate de echipamentele Huawei, despre care SUA a afirmat că sunt vulnerabile la spionaj. Întâlnirea din Germania a avut loc după publicarea unui raport, la sfârşitul lunii noiembrie, care a notat că Washingtonul a lansat o “campanie extraordinară” pentru a-şi avertiza aliaţii să nu folosească echipamente Huawei.

Germania este pe cale să organizeze o licitaţie la începutul anului următor pentru a găsi un furnizor care să o ajute să-şi extindă reţeaua 5G. Întâlnirea din Berlin a avut loc la o zi după ce compania germană Deutsche Telekom AG a declarat că îşi va reevalua strategia de achiziţie de la Huawei, indicând că ar putea elimina compania chineză de pe lista furnizorilor de reţele.

Oficialii americani sunt optimisti că avertismentele lor vor fi auzite, deşi orice discuţii detaliate sunt în stadii incipiente şi niciun angajament concret nu a fost facut, potrivit uneia dintre surse.

Presiunea exercitată de Statele Unite asupra Germaniei arată o examinare sporită a Huawei, pe măsură ce guvernele sunt îngrijorate că echipamentele Huawei sunt un factor de stimulare a spionajului chinez.

La rândul ei, Franţa ia în considerare adoptarea de restricţii suplimentare după ce a adăugat echipamentele Huawei în lista sa de "alertă sporită". Statele Unite au adoptat deja o interdicţie care împiedică agenţiile guvernamentale să utilizeze echipamentele Huawei.

Avertismentele SUA privind spionajul sunt o problemă delicată în Germania. Revelaţiile privind scara operaţiunilor desfăşurate de NSA, inclusiv rapoarte privind monitorizarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, sunt încă proaspete în Berlin, deşi au trecut 5 ani de când au fost dezvăluite.

Presiunea SUA asupra Germaniei nu va fi bine primită în Beijing, care însă se luptă cu Washingtonul şi Ottawa cu privire la cazul lui Meng. Într-un editorial publicat duminica trecută, Global Times, un ziar în limba chineză care aparţine Partidului Comunist Chinez, a avertizat că Beijingul ar trebui să răspundă împotriva oricărei ţări care – precum Australia – adoptă o poziţie dură împotriva Huawei.

Huawei respinge acuzaţiile, iar preşedintele companiei, Ken Hu, a avertizat în această săptămână că includerea acesteia pe liste negre fără dovezi va afecta industria şi va submina apariţia noilor tehnologii wireless la nivel global. Hu, luând cuvântul la o bază de producţie Huawei în oraşul chinez Dongguan, a vorbit despre “speculaţii nefondate”, într-unul din primele sale comentarii publice făcute de la arestarea şocantă a directorului financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, în Vancouver, Canada.

Dosarul împotriva lui Meng are la bază un raport publicat în 2013 de Reuters privind legăturile strânse ale Huawei cu firma Skycom Tech Co Ltd din Hong Kong, care aparent a încercat să vândă echipamente americane Iranului în pofida interdicţiilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană în acest sens.

După arestarea lui Meng şi eliberarea ei ulterioară pe bază de cauţiune, doi cetăţeni canadieni au dispărut în China. Prima persoană este fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi a doua este Michael Spavor, un canadian a cărui companie Peaktu Cultural Exchange aduce turişti şi jucători de hochei în Coreea de Nord. El a devenit faimos pentru că a ajutat la aranjarea unei vizite efectuate în Phenian de către fostul jucătorul NBA Dennis Rodman, şi s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în acea călătorie, a precizat publicaţia Globe and Mail.

Oficialităţile canadiene au refuzat să comenteze dacă există o legătură între cazurile lui Kovrig şi Meng, deşi unii analişti susţin că există o astfel de legătură. De altfel, Guy Saint-Jacque, fost ambasador canadian în China, a declarat pentru CBC că nu are nicio îndoială că arestarea lui Kovrig are legătură cu arestarea directorului financiar al Huawei, potrivit Deutsche Welle.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe