Un nou raport: "Abuzul transplanturilor continuă în China, în pofida pretinselor reforme"

Jaful de organe continuă nestingherit în China
David Li, co-autor al noului raport, prezintă concluziile echipei sale la Congresul Internaţional al Societăţii de Transplant pe 2 iulie, 2018
David Li, co-autor al noului raport, prezintă concluziile echipei sale la Congresul Internaţional al Societăţii de Transplant pe 2 iulie, 2018 (Minghui)

China Organ Harvest Research Center (COHRC) şi-a prezentat cele mai recente rezultate ale cercetării sale la cel de-al 27-lea Congres Internaţional al Societăţii de Transplant din Madrid, Spania, care a avut loc în perioada 30 iunie-5 iulie. Cercetătorii şi-au documentat concluziile într-un nou raport de 341 de pagini, intitulat "Abuzul transplanturilor continuă în China, în pofida pretinselor reforme".

Autorii raportului au colectat date privind noile evoluţii ale sistemului chinez de donare de organe, politicile guvernamentale, precum şi operaţiile de transplant de organe de la sute de spitale din China din 2015 şi până în prezent. Pe baza analizei lor, autorii au ajuns la concluzia că numărul de transplanturi continuă să depăşească numărul donaţiilor legale, că organele sunt încă disponibile "la cerere" pentru străini, şi că încă nu există aproape nicio supraveghere a sistemului de transplant.

Un indiciu pe care cercetătorii l-au prezentat, ce sugerează că un volum mare de transplanturi continuă încă să aibă loc - care nu poate fi justificat de numărul donatorilor voluntari - a fost un documentar al televiziunii sud-coreene difuzat în noiembrie 2017.

Folosind camere ascunse, jurnaliştii sub acoperire au înregistrat o asistentă medicală spunând că, înainte cu o zi de sosirea jurnaliştilor, departamentul de transplant internaţional a efectuat un transplant de pancreas, trei transplanturi de rinichi şi patru transplanturi de ficat. Spitalul, de asemenea, a găzduit beneficiarii de transplant din alte părţi ale Asiei şi Orientului Mijlociu într-un hotel din apropiere. Se estimează că acest centru din Tianjin efectuează mii de transplanturi anual. Documentarul citează pacienţi străini afirmând că timpul de aşteptare a fost de doar câteva zile sau săptămâni, iar transplanturile au putut fi urgentate în schimbul unor donaţii suplimentare oferite spitalului.

Aceste dovezi discreditează declaraţiile oficialilor chinezi începând cu 2016 potrivit cărora în China nu se mai efectuează transplanturi de organe pentru turişti străini, au notat cercetătorii COHRC.

Arthur Caplan, profesor de bioetică în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din New York, a scris în prefaţa raportului: "Precum arată acest raport remarcabil, detaliat şi bine documentat, China continuă să permită abuzuri ale drepturilor omului şi ale tratamentului etic minimal al cetăţenilor săi, prin permiterea uciderii oamenilor în vederea obţinerii de organe pentru transplant".

Caplan a continuat: "Raportul trebuie prezentat atât comunităţii de transplant, cât şi guvernelor din toată lumea. Ei trebuie să clarifice faptul că o politică de «ucidere pentru părţi componente» va avea ca rezultat excluderea totală a participării Chinei la activitatea de transplant, cercetarea medicală şi întâlniri medicale, indiferent de modul în care medicina chineză de transplant a fost prezentată".

Directorul executiv al COHRC, Grace Yin, a declarat că numărul oficial de transplanturi de organe în China, de 10.000-15.000 anual, este subestimat. În opinia acesteia, numărul poate fi uşor depăşit de doar câteva spitale din China.

De exemplu, COHRC a estimat că numai Centrul de Transplant Oriental din Tianjin are capacitatea de a efectua între 6.000 şi 8.000 de intervenţii chirurgicale pe an. Directorul Centrului de Transplant de Ficat de la Universitatea din Beijing, Zhu Jiye, a declarat în 2013 că centrul său a efectuat 4.000 de transplanturi de ficat într-un singur an.

Pe baza datelor disponibile despre timpul de spitalizare de după operaţie şi rata de ocupare a paturilor disponibile, autorii au estimat că cele 165 de centre de transplant licenţiate de guvernul chinez pot efectua împreună peste 70.000 de intervenţii chirurgicale în fiecare an.

David Matas, avocat canadian pentru drepturile omului şi unul dintre primii cercetători ai abuzului transplantului de organe din China, a declarat: „Noul raport m-a dezamăgit, deoarece a confirmat ceea ce am văzut - că în China nu s-a schimbat nimic, ci aceasta şi-a crescut numai operaţiile de camuflare".

El a reiterat opinia profesorului Caplan despre cum ar trebui să fie răspunsul adecvat al comunităţii internaţionale: "Ar trebui ostracizaţi până când sistemul este pe deplin transparent şi dispus să coopereze cu o anchetă condusă din afara Chinei. Iar pentru cei din domeniul transplantului: nu colaboraţi cu medicii chinezi", a cerut Matas.

David Matas vorbeşte la Congresul Internaţional al Societăţii de Transplant din Madrid, Spania
David Matas vorbeşte la Congresul Internaţional al Societăţii de Transplant din Madrid, Spania (Minghui)

De asemenea, raportul a subliniat că numărul de organe provenit de la donatori înregistraţi şi pacienţii decedaţi în unităţile de terapie intensivă, citat de regimul din China, nu pot furniza nici măcar cele 15.000 de transplanturi recunoscute de către guvern.

Un alt raport recent, al Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (OMIPFG), a respins declaraţiile purtătorului de cuvânt al Chinei pe probleme de transplant, Huang Jiefu, la o reuniune a Adunării Mondiale a Sănătăţii de la Geneva ce a avut loc în mai 2018. OMIPFG este o organizaţie neguvernamentală de cercetători care au studiat abuzuri ale drepturilor omului împotriva practicanţilor disciplinei spirituale Falun Gong în China, în ultimii 19 ani.

OMIPFG a remarcat faptul că Huang însuşi este „suspectat a fi unul dintre principalii autori ai genocidului Partidului Comunist Chinez de recoltare a organelor de la practicanţii Falun Gong”. Având în vedere acest lucru, el personal este un „suspect penal care urmează să fie investigat” şi nu este demn de încrederea oficialilor din domeniul medicali internaţionali.

În timpul unui interviu acordat Cotidianului Poporului (cel mai mare ziar de stat din China), în 2001, Huang Jiefu a spus: "Lupta împotriva Falun Gong este un război politic serios, iar noi nu ar trebui să avem nicio milă faţă de cei câţiva membri de bază".

În septembrie 2014, OMIPFG a obţinut o înregistrare a unei convorbiri telefonice cu Bai Shuzhong, fostul şef al Diviziei de Sănătate a Departamentului General de Logistică al Armatei de Eliberare a Poporului care a spus în înregistrare: "preşedintele Jiang [Jiang Zemin, fostul şef al Partidului Comunist Chinez] a emis un ordin atunci în care ne-a cerut să dezvoltăm operaţiunile de transplant de organe. După ce ordinul preşedintelui Jiang a fost emis, am făcut multe eforturi pentru a lupta împotriva Falun Gong".

David Li, co-autor al raportului COHRC, a declarat că unul dintre punctele-cheie este că "instituţiile academice şi medicale precum şi companiile ar trebui să-şi reconsidere colaborarea şi afacerile cu entităţile de transplant din China, având în vedere dovezile permanente de abuzuri, pe scară largă, în întregul sistem de transplant din China".

La articol a contribuit un corespondent al portalului Minghui.