Armistiţiu temporar în Ucraina, în perimetrul unde s-a prăbuşit avionul malaezian

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Membrii "grupului de contact" format din Ucraina, Rusia şi reprezentanţi ai OSCE au ajuns la un acord cu separatiştii pro-ruşi pentru instituirea unei zone de securitate de 20 de kilometri în zona prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, tragedie în urma căreia 298 de persoane şi-au pierdut viaţa, informează AFP, preluat de Hotnews.

Astăzi, la Kiev este aşteptată o echipă de experţi trimişi de Malaezia pentru a examina locul tragediei, în speranţa de a afla mai multe despre circumstanţele în care zborul MH17 a fost doborât la sol.

Premierul malaezian Najib Razak a declarat vineri seara că a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a insistat pentru realizarea unei anchete obiective şi fără obstacole şi, în acelaşi context, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat vineri că observatori ai organizaţiei au primit acces limitat la locul prăbuşirii avionului.

În Ucraina sunt aşteptate să ajungă şi echipe de anchetatori din Statele Unite şi Olanda, ţară ce avea 154 de pasageri la bordul avionului prăbuşit, precum şi ministrul olandez de Externe, pentru a investiga cauzele prăbuşirii avionului. Statele Unite au anunţat că FBI şi autoritatea americană a transporturilor vor trimite anchetatori la locul accidentului iar preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că racheta care a doborât avionul MH17 a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi, cărora li se furnizează armament şi sunt susţinuţi de Rusia.

Ruşii se apără declarând că niciun sistem de rachete Buk sau alte echipamente militare ale forţelor armate ruse nu a trecut frontiera ruso-ucraineană: "Este imposibil să faci acest lucru pe ascuns", a declarat un oficial rus, denunţând informaţii potrivit cărora autorităţile de la Kiev ar fi reţinut doi specialişti, cetăţeni ruşi, care ar fi fost însărcinaţi cu "corectarea traiectoriei rachetelor Buk".

Acordul între ucraineni şi separatişti are drept scop, conform şefului serviciilor de securitate din Ucraina, recuperarea trupurilor neînsufleţite şi trimiterea lor familiilor victimelor.

Avionul malaezian de tip Boeing 777, având la bord 298 de persoane, s-a prăbuşit joi pe teritoriul Ucrainei, la 60 de km de graniţa cu Rusia. La bord erau 154 de cetăţeni olandezi, 43 cetăţeni malaezieni, dintre care 15 membri ai echipajului şi 2 copii, 27 australieni, 12 indonezieni, inclusiv un copil, 9 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi un canadian de origine romană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe