Arpad Paszkany şi Sorin Apostu, acuzaţi de înşelăciune, spălare de bani, mită, fraudă şi fals

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
13.11.2012

Acţionarii majoritari ai companiei Polus Real Estate au depus, în 14 mai, o plângere penală împotriva omului de afaceri Arpad Paszkany, a fostului primar Sorin Apostu şi a unor consilieri locali, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fraudă, spălare de bani, mită şi falsificare de documente.

Csiszer Lajos, directorul companiei Polus Real Estate, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost depusă o plângerea penală împotriva celor ”care au luat ilegal şi fără voia acţionarilor majoritari decizia de reconversie a unui proiect de construire a unui cartier într-unul de construire a unui parc fotovoltaic, care a adus firmei un prejudiciu de 30 de milioane de euro”.

Plângere penală a fost depusă la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi la Poliţia municipiului Cluj-Napoca împotriva persoanelor care ”au luat, în 2010, ilegal şi fără voia acţionarilor majoritari, decizia de reconversie a proiectului de construire a Cartierului Tineretului în cel de parc fotovoltaic” şi ”împotriva conducerii Consiliului Local Cluj-Napoca, a lui Paszkany Arpad, a primarul de atunci”, implicit Sorin Apostu, precum şi ”a fostului administrator al Polus Real Estate, Sebok Betty”, a declarat Csiszer Lajos.

Directorul Polus Real Estate a afirmat că plângerea vizează suspiciuni de spălare de bani, fraudă, abuz de putere, mită, înşelăciune şi falsificare de documente.

Contextul plângerii penale

Csiszer Lajos a precizat că, în 12 ianuarie 2007, Polus Real Estate a semnat un contract de parteneriat public-privat cu Consiliul Local Cluj-Napoca care prevedea construirea unui cartier rezidenţial, respectiv Cartierul Tineretului Acest lucru urma sa se materializeze prin înfiinţarea unei companii numite SC Cartierul Tineretului SRL, ce urma sa funcţioneze pe o perioadă limitată la cinci ani.

”Asociaţii acestui SRL erau Consiliul Local Cluj-Napoca (51 la sută) şi Polus Real Estate (49 la sută). Aceasta din urmă este o companie deţinută de către Sándor Demján şi Sándor Nyúl, cu un pachet de acţiuni majoritar, de 87 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoana privată Pászkány Arpad, cu o cotă de 13 la sută”, a explicat directorul companiei Polus Real Estate.

Csiszer Lajos a susţinut că, din cauza crizei economice, proiectul a fost stopat, iar Sebok Betty, fostul administrator al Polus Real Estate, a decis în 2010 începerea procedurilor privind reconversia proiectului imobiliar cu unul care prevederea construirea unui parc fotovoltaic.

Această transformare a cartierului rezidenţial într-un parc fotovoltaic s-a făcut fără acordul acţionarilor majoritari ai firmei Polus Real Estate şi ”contrar voinţei acestora, de către persoane care nu aveau dreptul să reprezinte compania în faţa administraţiei locale. Fără a-i consulta pe acţionarii majoritari, atât administratorul, cât şi alte persoane împuternicite de către acestea, fără niciun mandat valabil legal, au hotărât reconversia proiectului şi cesiunea cotei-părţi de 49 la sută deţinută de Polus Real Estate în SC Cartierul Tineretului SRL către Green Energy Napoca SRL, companie controlată de Pászkány Arpad”, a relevat Csiszer Lajos.

Directorul Csiszer Lajos a adăugat că, în urma deciziei de reconversie a proiectului imobiliar, firma controlată de omul de afaceri Pászkány Arpad a vrut să creeze un proiect de energie verde pe un teren aflat în proprietatea firmei SC Cartierul Tineretului SRL, "împotriva acordului acţionarilor, fără o despăgubire proporţională şi fără nicio procedură de achiziţie publică".

"Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în decembrie 2010, proiectul de hotărâre privind reconversia proiectului Cartierul Tineretului în parc fotovoltaic şi a încetat discuţiile cu Polus Real Estate privind execuţia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului în noile condiţii de pe piaţă, intrând într-o procedură al cărei scop de bază era realizarea proiectului Green Energy Napoca SRL. La 1 iulie 2011, Consiliul a aprobat modificarea contractului de parteneriat şi a renunţat la dreptul său de preempţiune în favoarea companiei Green Energy SRL", a punctat Csiszer Lajos.

Acţionarii majoritari ai companiei Polus Real Estate i-au solicitat, în octombrie 2011, fostului viceprimar Laszlo Attila încetarea colaborării dintre Consiliul Local şi Green Energy Napoca SRL şi să acţioneze pentru recuperarea cotei-părţi de 49 la sută aparţinând adevăratului partener privat, Polus Real Estate.

Directorul Csiszer Lajos a afirmat că acţionarii Polus Real Estate vor să continue proiectul de construire a Cartierului Tineretului. "Avem pretenţia să construim, să investim în imobile. Fondurile au fost şi sunt suficiente şi pregătite", a adăugat acesta.

Proiectul Cartierul Tineretului

Ceremonia de punere a pietrei de temelie a Cartierului Tineretului a avut loc în data de 30 mai 2008 şi au participat primarului Emil Boc şi Paszkany Arpad.

Cartierul Tineretului reprezenta un proiect imobiliar prevăzut să se dezvolte pe un teren cu o suprafaţă totală de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, din Cluj-Napoca. Erau preconizate 6.000 de unităţi locative, din care 384 erau locuinţe sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca.

Proiectului includea şi realizarea altor investiţii, precum grădiniţe, creşă, spital, şcoală generală şi liceu, centre medicale, patru lăcaşe de cult, servicii urbane şi administrative, respectiv poliţie, primărie, bancă, oficiu poştal, pompieri, centru comunitar, galerii, centre comerciale, magazine, dar şi un hypermarket.

Valoarea estimată a investiţiei ajungea în jurul valorii de 510 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor