Assad: Trump ar putea fi un “aliat natural” împotriva terorismului

Preşedintele sirian a declarat că Donald Trump ar putea fi un aliat dacă acţiunile sale se potrivesc cu retorica din timpul campaniei sale prezidenţiale. Trump a semnalat că politica sa externă va fi mai puţin ostilă faţă de regimul Assad, comparativ cu cea a administraţiei Obama.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat într-un interviu că preşedintele american ales Donald Trump ar putea fi un “aliat natural” dacă îşi respectă promisiunea de a lupta împotriva “teroriştilor” şi dacă va învinge “forţele opozante” din sânul administraţiei SUA.

În prima sa reacţie publică la victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, Assad a declarat că nu este sigur dacă viitorul preşedinte american îşi va respecta retorica de campanie în legătură cu intensificarea eforturilor în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi relaxarea poziţiei faţă de forţele regimului sirian.

“Nu putem afirma nimic în legătură cu ceea ce va face, dar dacă ... va lupta împotriva teroriştilor, bineînţeles că vom fi aliaţi, aliaţi naturali cu Rusia în această privinţă, cu iranienii, cu multe alte ţări”, a declarat Assad postului de televiziune portughez RTP.

Marcând o distanţare de poziţia administraţiei Obama, Trump a sugerat că politica externă va fi mai puţin ostilă faţă de guvernul lui Assad.

Regimul sirian este prins în prezent într-un război civil de aproape 5 ani, care implică rebeli ce doresc înlăturarea lui Assad de la putere, grupuri jihadiste precum Statul Islamic sau altele, dar şi forţe kurde de stânga.

SUA conduce în prezent o coaliţie internaţională ce a desfăşurat lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak. În plus, coaliţia susţine unele grupuri rebele, considerate moderate, ce luptă împotriva guvernului Assad.

Marţi, aviaţia guvernului sirian a bombardat zonele ocupate de rebeli în oraşul asediat Alep pentru prima dată după trei săptămâni, au anunţat activiştii.

Într-un interviu cu ziarul New York Times în luna martie, Trump a declarat că este o “nebunie şi stupiditate” să lupţi simultan împotriva guvernului Assad şi a Statului Islamic.

“Nu poţi lupta împotriva a doi oameni care se luptă unul cu celălalt, şi să lupţi împotriva lor în acelaşi timp. Trebuie să îl alegi pe unul sau pe celălalt”, a declarat Trump.

În plus, Trump a promis că va îmbunătăţi relaţiile cu principalul aliat al lui Assad în războiul sirian, şi anume Rusia.

De altfel, în cursul zilei de luni, preşedintele rus Vladimir Putin a purtat o discuţie telefonică cu Trump, în care cei doi au promis că îşi vor uni eforturile în lupta împotriva terorismului şi extremismului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe