Rusia susţine că este pregătită să repare rapid legăturile cu SUA

Moscova afirmă că este pe punctul de a acţiona rapid pentru ameliorarea relaţiilor cu Washingtonul după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov. (Captură Foto)

“Partea rusă este pregătită, fără să piardă timpul, să înceapă munca pentru ameliorarea stării actuale a relaţiilor cu SUA, care au fost aduse într-o criză, într-un impas de către administraţia care urmează să fie schimbată”, a susţinut luni agenţia rusă de ştiri TASS, citându-l pe adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

Totodată, Riabkov a declarat că oficialii ruşi nu stiu detalii despre planurile politice ale lui Trump şi a recunoscut că există o diferenţă între promisiunile republicanului din timpul campaniei prezidenţiale şi politicile pe care le va implementa după ce va depune jurământul.

“Vom judeca după fapte, şi nu după semnale sau promisiuni”, a adăugat el.

Relaţiile Moscovei cu Washingtonul şi aliaţii săi occidentali au scăzut până la nivelul din timpul Războiului Rece după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în războiul separatist izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014.

Ulterior, tensiunile s-au amplificat după ce forţa aeriană rusească s-a implicat în războiul din Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad, pe care SUA îl doreşte înlăturat de la putere.

Trump a declarat că “va avea o relaţie foarte bună” cu omologul său rus Vladimir Putin şi a adăugat că se va descurca mai bine în negocierile cu Putin decât s-a descurcat actualul preşedinte american Barack Obama.