Assange: Suedia va renunţa la investigaţia pentru atac sexual împotriva fondatorului WikiLeaks

Julian Assange.
Julian Assange. (Carl Court / AFP / Getty Images)

Procurorii suedezi vor renunţa la investigaţia lor asupra a două din cele patru capete de acuzare formulate împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, inclusiv una pentru atac sexual. Termenele de prescripţie de 5 cinci ani pentru cele două acuzaţii împotriva lui Assange expiră joi, conform International Business Times.

În 2010, Assange, în vârstă de 44 de ani, care s-a ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra începând cu 2012, a fost acuzat de molestare sexuală şi viol de către două femei suedeze. Assange, totuşi, a negat constant acuzaţiile, susţinând că raporturile sexuale cu cele două femei au fost consensuale.

În ciuda încercărilor repetate, autorităţile suedeze nu au reuşit să primească acces în ambasada Ecuadorului din Londra şi să îl interogheze pe Assange.

Conform legii suedeze, dacă suspecţii nu sunt interogaţi înainte de expirarea termenului limită ei nu mai pot fi judecaţi pentru presupusele crime. În timp ce termenul de prescripţie pentru acuzaţiile de atac sexual şi constrângere expiră joi şi termenul limită pentru acuzaţia de molestare sexuală va expira marţea viitoare, totuşi Assange încă poate fi judecat pentru o acuzaţie mai serioasă, cea de viol, deoarece termenul limită al acesteia nu expiră decât în 2020.

Nu este deocamdată clar dacă Suedia va fi capabilă sa îl interogheze pe Assange înainte de acel termen, deoarece Ecuadorul a refuzat până acum să aprobe cererea procurorilor, invocând chestiuni procedurale.

Autorităţile suedeze au insistat iniţial ca Assange să se întoarcă în Suedia pentru a fi interogat. Totuşi, el a respins oferta de teamă că autorităţile suedeze l-ar putea pune la dispoziţia autorităţilor din SUA, unde ar putea fi judecat pentru divulgarea de documente militare şi diplomatice secrete.

Între timp, poliţia britanică menţine o supraveghere continuă asupra ambasadei ecuadoriene din Londra şi a promis că îl va aresta pe Assange dacă acesta păşeşte în afara clădirii. Supravegherea a costat până acum contribuabilii britanici aproximativ 19 milioane de dolari, a raportat BBC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe