WikiLeaks: NSA l-a spionat şi pe Steinmeier. Berlinul cere Washingtonului clarificări

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Berlinul a cerut Washingtonului să ofere răspunsuri cu privire la ultimele dezvăluiri legate de activităţile de spionaj ale NSA asupra ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Martin Schaefer, purtătorul de cuvânt al ministrului german de Externe, a declarat miercuri reporterilor că Berlinul cere ca Washingtonul să dea răspunsuri în legătură cu această chestiune, adăugând că, dacă ultimele scurgeri de informaţii sunt adevărate, atunci ele ar putea afecta legăturile dintre cele două ţări.

Schaefer a mai susţinut că Stephan Steinlein, viceministru german de Externe, a discutat cu John B. Emerson, ambasadorul american în Germania, pentru a cere “clarificări şi explicaţii necesare asupra acestui caz şi asupra celorlalte cazuri care rămân nerezolvate”.

Remarcile au fost făcute la două zile după ce website-ul WikiLeaks a publicat documente care arată că Steinmeier a fost ţinta unei acţiuni sistematice de spionaj desfăşurată de NSA.

WikiLeaks a publicat luni o conversaţie interceptată a ministrului german de Externe ce a avut loc în noiembrie 2005, după prima sa vizită oficială în SUA de la ocuparea funcţiei sale.

Ziarul german Der Spiegel a declarat într-un raport publicat în octombrie 2013 că a văzut documentele secrete ale NSA, divulgate de fostul contractor al agenţiei americane de spionaj Edward Snowden, care arătau că telefonul celular al cancelarului german Angela Merkel a fost ascultat de Special Collection Service (SCS) – un servici din cadrul NSA - începând din 2002, şi că este posibil ca numărul cancelrului să fi fost monitorizat timp de peste 10 ani.

Citând documente divulgate de WikiLeaks ce datează din 2010 şi 2012, presa germană a raportat de asemenea la începutul acestei luni că NSA a spionat convorbirile telefonice şi ale altor oficiali germani.

În iunie 2013, Snowden a divulgat informaţii privind două programe secrete masive de spionaj desfăşurate de guvernul american. Informaţiile au arătat că NSA şi FBI au monitorizat convorbirile telefonice şi datele de Internet ale milioane de cetăţeni americani şi europeni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe