Big Brother la Paris: O nouă investigaţie arată că Franţa interceptează comunicaţiile internaţionale

Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

Agenţia franceză pentru securitate externă a interceptat comunicaţii internaţionale în ultimii câţiva ani, dezvăluie o nouă investigaţie.

Descoperirile unei investigaţii lungi de o săptămână desfăşurată de săptămânalul francez L'Obs, ale cărei rezultate au fost publicate miercuri, arată că Directoratul General francez pentru Securitate Externă (DGSE), a spionat comunicaţiile internaţionale prin intermediul unei reţele secrete de cabluri submarine care leagă Europa de restul lumii.

Conform ziarului, în 2008, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a autorizat DGSE să lanseze o operaţiune complexă de spionaj asupra comunicaţiilor globale transmise prin cabluri.

Aproximativ 700 de milioane de euro au fost alocaţi serviciului secret în cadrul acestui plan secret în perioada 2008-2013, pentru a se instala staţii de interceptare acolo unde se sfârşesc cablurile în Franţa, în special în oraşele Marsilia şi Penmarch Saint-Valery-en-Caux, se mai susţine în ancheta ziarului.

Cel puţin cinci cabluri majore, direcţionate spre SUA, Asia de Sud-Est, Africa de Est şi India, au fost interceptate în această perioadă cu ajutorul operatorului de telefonie mobilă Orange şi a grupului Alcatel-Lucent, a adăugat L'Obs.

Ziarul a mai relatat că actualul preşedinte francez Francois Hollande a autorizat ca DGSE să îşi extindă operaţiunile de spionaj şi să mărească numărul de staţii de interceptare în cadrul unui nou plan de 5 ani, din 2014 până în 2019.

În articol se mai adaugă că a avut loc o cooperare intensă între DGSE şi agenţia britanică de spionaj GCHQ, după un acord secret de cooperare semnat în 2010 între Sarkozy şi premierul britanic David Cameron.

Noile dezvăluiri au loc la scurt timp după ce Wikileaks a publicat documente ce au arătat că NSA i-a spionat pe ultimii trei preşedinţi francezi (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande) în perioada 2006-2012, citând documente secrete.

Wikileaks a mai susţinut că NSA a interceptat comunicaţiile miniştrilor de finanţe Francois Baroin şi Pierre Moscovici şi a altor trei oficiali seniori între 2004 şi 2012. De asemenea, noile documente arată că NSA a monitorizat, timp de peste un deceniu, şi discuţiile privind contractele naţionale ale Franţei ce aveau o miză ridicată, precum şi discuţiile legate de probleme comerciale şi bugetare franceze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.