Documente secrete divulgate de Snowden indică o colaborare NSA-GCHQ în cazul atacurilor cu drone din Yemen

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

Noi documente furnizate de fostul contractor al NSA Edward Snowden au dezvăluit cooperarea strânsă dintre NSA şi serviciul britanic GCHQ (Government Communications Headquarters) în privinţa atacurilor cu drone desfăşurate în afara zonelor recunoscute de război, au susţinut miercuri publicaţiile The Guardian şi The New York Times

Rapoartele celor două publicaţii indică faptul că este posibil ca GCHQ să fi oferit agenţiilor americane de spionaj informaţii esenţiale înaintea unui atac american desfăşurat cu ajutorul unei drone în 2012 în Yemen.

Documentele dezvăluie aspecte în ceea ce priveşte un program comun între SUA, Marea Britanie şi Australia, numit Overhead, care urmărea să dezvolte abilităţi de urmărire individuală – un element esenţial pentru loviturile cu drone din Yemen şi Pakistan.

Avocata Jemima Stratford QC a fost rugată de publicaţia The Guardian să evalueze documentele secrete oferite de Snowden.

“Presupunând că documentele pe care le am sunt reale, în opinia mea, acestea ridică întrebări în legătură cu măsura în care oficialii britanici ar fi ştiut de, sau ar fi ajutat, la desfăşurarea anumitor atacuri americane cu drone în afara contextului unui conflict armat internaţional”, a declarat Stratford.

Un memoriu divulgat al GCHQ a detaliat cum Yemenul a ajuns o prioritate pentru programul Overhead în 2010. GCHQ a declarat că atenţia NSA faţă de Yemen a fost o mare oportunitate pentru ca serviciile secrete britanice să se concentreze pe indiciile pe care le aveau în acea ţară.

Decizia de a face Yemenul o prioritate a Overhead a fost luată la scurt timp după două atentate teroriste dejucate – un complot de a detona o bombă de Crăciun în 2009 şi o conspiraţie în 2010 de a introduce ilegal în avioane explozibili ascunşi în cartuşele de imprimante. Ambele atacuri ar fi fost puse la cale de gruparea Al Qaeda din Peninsula Arabică (AQAP), considerată a fi cea mai puternică ramură a grupului terorist internaţional.

Oficialii britanici au refuzat până acum să comenteze asupra rapoartelor sau să ofere informaţii în legătură cu implicarea lor în programele americane de atacuri cu ajutorul dronelor.

Washingtonul utilizează drone într-o presupusă tentativă de a viza teroriştii din Yemen, Pakistan, Afganistan, Somalia sau din alte locuri. Totuşi, oficialii şi martorii locali susţin că atacurile cu drone ucid în principal civili.

Legalitatea atacurilor cu drone a fost de asemenea contestată de multe ori de avocaţii internaţionali şi grupurile pentru drepturile omului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe