WikiLeaks: NSA a spionat-o pe Merkel, dar şi pe mai mulţi miniştri germani

Biroul central al NSA la Fort Meade
Biroul central al NSA la Fort Meade (NSA via Getty Images)

WikiLeaks a dezvăluit noi documente care arată că NSA nu l-a spionat doar pe cancelarul german Angela Merkel, ci a avut în vizor mai mulţi miniştri germani.

Relaţiile dintre Germania şi Statele Unite au fost afectate după ce fostul contractor NSA Edward Snowden a dezvăluit în 2013 existenţa unui program american de spionare masivă în străinătate.

Snowden a dezvăluit, de asemenea, că SUA a monitorizat conversaţiile telefonice ale lui Merkel timp de peste 10 ani.

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung a raportat miercuri că NSA nu şi-a limitat activităţile de supraveghere doar la Merkel ci a avut în vizor şi activităţile miniştrilor germani de finanţe, economie şi agricultură.

Ziarul a declarat că WikiLeaks i-a prezentat o listă cu 69 de numere de telefon ale unor miniştri şi oficiali seniori ce au fost vizaţi de NSA.

Conform raportului, actualul ministru al economiei şi vicecancelarul Sigmar Gabriel se află pe lista celor monitorizaţi de agenţia de spionaj americană.

Snowden a început să divulge documente secrete în iunie 2013, dezvăluind astfel gradul de extindere a activităţii de spionaj desfăşurate de NSA.

Informaţiile dezvăluite au arătat că NSA a înregistrat convorbirile telefonice de la milioane de cetăţeni americani şi străini, precum şi ale unor lideri politici din întreaga lume.

Dezvăluirile lui Snowden au determinat Brazilia şi Germania să prezinte Adunării Generale a ONU o rezoluţie cu scopul de a restricţiona programele de supraveghere ale NSA împotriva altor naţiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.