Asteroidul 2011 MD trece aproape de Pamant

Traiectoria asteroidului 2011 MD, care a trecut foarte aproape de Pamant
Traiectoria asteroidului 2011 MD, care a trecut foarte aproape de Pamant (NASA)
Epoch Times România
01.07.2011

Asteroidul 2011 MD a trecut pe langa Pamant pe data de 27 iunie, atingand punctul cel mai apropiat de 12.000 de kilometri deasupra suprafetei planetei noastre, dupa ora 13:00 New York Time.

Micul asteroid a fost descoperit saptamana trecuta de catre echipa de descoperire a obiectelor apropiate de pamant, LINEAR, in Socorro, New Mexico.

Acesta este estimat a avea doar intre 5 si 20 de metri diametru, echivalent cu marimea unui autobuz. Cercetatorii de la NASA din cadrul programului de identificare a obiectelor din apropierea Pamantului, au declarat ca el are o "orbita foarte asemanatoare cu cea a Pamantului in jurul Soarelui", neexistand sansa ca sa se ciocneasca cu Pamantul.

Trecand pe langa Pamant, roca spatiala a intrat pe o noua traiectorie. Potrivit NASA, "piciorul traiectoriei de intrare trece la mai multe mii de kilometri in afara inelului geosincron de sateliti, iar piciorul de iesire trece si prin interiorul inelului," existand o mica sansa ca asteroidul sa loveasca vreun satelit.

In punctul sau cel mai apropiat, 2011 MD s-a aflat deasupra partii sudice a Oceanului Atlantic, in largul coastei Antarcticii. Astronomii din intreaga lume si-au folosit telescoapele in incercarea de a fotografia obiectul in miscare rapida.

Telescopul Faulkes din sudul Australiei a capturat imagini ale rocii gigant in lungimi de unde rosii, verzi si albastre, in timp ce un telescop din New Mexico a redat o dunga de lumina pe un fundal instelat, potrivit SPACE.com.

"A fost destul de uimitor sa privim pe Faulkes cum zbura literalmente pe ecran," a afirmat astronomul britanic Nick Howes pe site-ul web de astronomie. "Am fost nevoiti sa mutam telescopul de patru ori pentru a tine pasul cu el."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor