Atac armat în München soldat cu 10 morţi. Atacatorul se sinucide

Un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de 18 ani, a îngrozit Munchenul începând să tragă în mulţime, lăsând în urmă 10 morţi. Poliţia nu a descoperit încă motivul care l-a împins pe atacator să recurgă la un astfel de gest.
Ofiţer de poliţie verifică mai multe clădiri în apropierea centrului de cumpărături Olympia din Munchen, 22 iulie 2016.
Ofiţer de poliţie verifică mai multe clădiri în apropierea centrului de cumpărături Olympia din Munchen, 22 iulie 2016. (Captură Foto)

UPDATE: Conform unui nou bilanţ, numărul victimelor a crescut la 10, inclusiv atacatorul, şi cel al răniţilor la 27, dintre care 10 sunt în stare gravă.

* * *

Atacul a avut loc vineri în München şi suspectul a ucis nouă persoane, a rănit cel puţin alte 16 şi apoi s-a sinucis. Poliţia a susţinut că este prea devreme pentru a comenta asupra unui posibil motiv, adăugând că ei consideră că tânărul este un rezident germano-iranian din München care a trăit acolo pentru mult timp. Tânărul nu avea cazier.

Atacatorul a deschis focul în apropierea unui restaurant de tip fast-food şi apoi din nou în apropiere de centrul de cumpărături Olympia din nordul capitalei bavareze în jurul orei locale 6 p.m. (1600 UTC). După atac, tânărul a fugit de la faţa locului, fiind căutat în întregul oraş şi determinând instaurarea unei stări de urgenţă.

La un moment dat, poliţiştii au schimbat focuri de armă cu atacatorul, dar acesta a scăpat. Ulterior, forţele de poliţie l-au găsit mort, într-o aparentă sinucidere cu propria-i armă. Cadavrul său a fost găsit la aproximativ un km distanţă de restaurant.

Oraşul München a fost închis timp de câteva ore şi au fost mobilizaţi 2.300 de membri ai serviciilor de urgenţă, inclusiv din statele învecinate Baden-Württemberg şi Hesse, precum şi membri ai unităţilor de elită GSG9 din cadrul poliţiei federale germane sau membri ai forţelor austriece de elită Cobra. În plus, transportul public a fost suspendat până sâmbătă dimineaţa şi principala gară feroviară a oraşului a fost evacuată.

La o conferinţă de presă susţinută în noaptea de vineri spre sâmbătă, şeful poliţiei din München, Hubertus Andra, a explicat că operaţiunea a fost dificilă şi că printre morţi se numără şi trei tineri. De asemenea, printre răniţi, sunt şi câţiva copii.

„Motivul crimei este încă neclar şi investigatorii lucrează din greu”, a precizat el, adăugând că procesul ar trebui să se desfăşoare relativ rapid, în condiţiile în care poliţia este încrezătoare că l-a identificat pe suspect.

Andra a susţinut că este nevoie de mai multe informaţii pentru a se putea declara că atacul ar fi de natură teroristă. Şeful poliţiei a declarat că suspectul a folosit un pistol, contrazicând rapoartele anterioare că suspectul sau suspecţii aveau arme de calibru mai mare.

Pentru o perioadă de timp, pe baza rapoartelor unor martori oculari, poliţia a lucrat cu ipoteza că s-ar putea ca în atac să fi fost implicate mai mult de o persoană, mai exact „până la 3 atacatori”. Două persoane au plecat în grabă de la scena atacului cu un automobil, dar poliţia i-a investigat şi s-a dovedit că aceştia nu au avut nimic de a face cu incidentul, a adăugat Andra.

Alte câteva zvonuri nefondate au punctat o noapte haotică în München, inclusiv rapoarte multiple privind alte atacuri armate în zone cheie ale oraşului, care s-au dovedit a fi false. Similar, au circulat rapoarte conflictuale asupra atacatorului, de exemplu în privinţa îmbrăcăminţii sale sau a ceea ce ar fi declarat la scena atacului.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a mulţumit partenerilor internaţionali pentru răspunsurile lor, susţinând că „este bine de ştiut că prietenii noştri din Europa şi din întreaga lume sunt alături de noi”.

Atacul a avut loc într-un moment tensionat în Bavaria, la patru zile după ce un tânăr afgan, solicitant de azil, a atacat câteva persoane cu un cuţit şi un topor într-o gară din apropiere de Würzburg. Atacul s-a soldat doar cu persoane rănite. Investigatorii au descoperit ulterior, în camera băiatului, o versiune desenată de mână a steagului grupului jihadist Statul Islamic. El a venit în Germania ca solicitant de azil şi părea să se integreze mai bine decât mulţi alţii.

În cazul acestui tânăr, poliţia consideră că acesta a fost radicalizat cu doar câteva zile înainte să îşi desfăşoare atacul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe