Atac palestinian armat în Tel Aviv, soldat cu 4 morţi şi 5 cinci răniţi

Poliţia din Tel Aviv susţine că a arestat doi palestinieni înarmaţi care au ucis patru israelieni în restaurantul Sarona Market din capitala israeliană. Este cel mai sângeros atac în ultimele opt luni de violenţă în regiune.
Poliţiştii isralieni investighează locul unui atac armat – restaurantul  Sarona Market din Tel Aviv – soldat cu patru morţi şi cinci răniţi, 8  iunie 2016.
Poliţiştii isralieni investighează locul unui atac armat – restaurantul Sarona Market din Tel Aviv – soldat cu patru morţi şi cinci răniţi, 8 iunie 2016. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul de miercuri seară ca fiind o “crimă cu sânge rece”. “Am organizat o consultare în legătură cu măsurile ofensive şi defensive pe care le vom implementa pentru a acţiona împotriva fenomenului grav al atacurilor armate. Cu siguranţă, ele ne provoacă, dar vom oferi un răspuns”, a declarat Netanyahu reporterilor.

În plus, un oficial ONU a condamnat ameninţarea făcută de grupul militant Hamas din Gaza, care a susţinut că vor avea loc mai multe atacuri în timpul Ramadanului.

Comandantul poliţiei din Tel Aviv, Moshe Edri, a declarat că unul dintre cei doi “terorişti” a fost rănit de focuri de armă.

Cei patru israelieni măcelăriţi au fost aduşi la spitalul Ichilov din Tel Aviv în stare critică şi ulterior au decedat.

Naţionalitatea cerlorlalte cinci persoane rănite în atac, nu a fost dezvăluită.

Aparent, bărbaţii înarmaţi aparţin unei familii din satul palestinian Yatta, situat lângă Hebron, în Cisiordania.

Hamas nu şi-a asumat răspunderea pentru incident, declarînd numai că a fost o “operaţiune eroică”, dar a avertizat, totodată, că israelienii s-ar putea aştepta la mai multe “surprize”.

Coordonatorul special al ONU pentru eforturile de pace din Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat că a fost “şocat” să afle că Hamas a lăudat atacul terorist.

Începând cu octombrie 2015, violenţele de pe cuprinsul Israelului şi a teritoriilor palestiniene s-au soldat cu moartea a cel puţin 207 palestinieni, 28 de israelieni, doi americani, a unui eritreean şi a unui sudanez.

Autorităţile israeliene au declarat că majoritatea palestinienilor ucişi au fost implicaţi în atacuri cu arme, cuţite sau autovehicule.

Alţi palestinieni au fost ucişi în ciocniri violente cu forţele de securitate israeliene sau în cadrul unor raiduri aeriene israeliene în Fâşia Gaza.

Un atac în luna martie a avut loc în timp ce vicepreşedintele american Joe Biden a vizitat Tel Aviv-ul. Un palestinian a înjunghiat un turist american şi a rănit alte 12 persoane.