Atacatorii practicanţilor Falun Gong în San Francisco, găsiţi vinovaţi

Yongyao Wu (dreapta) îl atacă pe Derek Wang, aderent Falun Gong, în cartierul chinez din San Francisco, 10 iunie. Wu a fost condamnat pe 13 august
Yongyao Wu (dreapta) îl atacă pe Derek Wang, aderent Falun Gong, în cartierul chinez din San Francisco, 10 iunie. Wu a fost condamnat pe 13 august (Prin bunăvoinţa unui trecător)

San Francisco – Doi bărbaţi chinezi acuzaţi de atac împotriva practicanţilor Falun Gong în oraşul chinezesc din San Francisco, au fost găsiţi vinovaţi de către Instanţa Cartierului pe data de 13 august.

Instanţa a decis ca Yongyao Wu şi Jingiun Chin să scrie câte o scrisoare în care să îşi ceară scuze şi să stea la cel puţin 3 metri depărtare faţă de practicanţi. În plus Wu a fost obligat să ia parte la un program individual de management al furiei.

Practicanţii Falun Gong, Dafang Wang, Derek Wang, Helena Li şi Christine Yang au fost asaltaţi de acei doi bărbaţi în momentul în care încercau să informeze oamenii din oraşul chinezesc despre persecuţia practicii în China. Incidentele au avut loc pe data de 10 şi 16 august.

Falun Gong numită de asemenea şi Falun Dafa, o practică spirituală străveche din China, constă în exerciţii de meditaţie şi aplicarea principiilor adevărului, compasiunii şi toleranţei. Regimul chinez a interzis această practică în 1999 după ce un sondaj comandat de stat a descoperit că 100 de milioane de oameni practică Falun Gong, mai mulţi oameni decât numărul membrilor Partidului Comunist Chinez(PCC).

Practicanţi împărţind pliante şi postând bannere informative în legătură cu atrocităţile comise de PCC, iată o imagine familiară în oraşul chinezesc din San Francisco, şi în multe alte mari oraşe din SUA şi din întreaga lume.

Pe 10 august incidentul a fost înregistrat video, existând astfel dovada că unul dintre cei doi îl loveşte pe Derek Wang de două ori peste faţă cu pumnul. Înregistrarea mai arată şi cum Jingjun Chin o prinde pe practicanta Dafang Wang de umăr şi mână, lăsând-o cu vânătăi. În înregistrare se vede clar, cele două victime nu răspund sub nicio formă atacului.

Pe 16 iulie, Jingjun Chin a folosit o scândură de lemn pentru a lovi două practicante Falun Gong, cauzându-le răni serioase. Una dintre victime a fost lovită la cap, ceea ce a făcut ca ochelarii ei să cadă şi să se spargă.

Directorul executiv al unei fundaţii pentru apărarea drepturilor omului din Washington, Terri Marsh reprezintă cele două victime, şi ea a afirmat că acest caz este despre libertatea de conştiinţă.

“Atacatorii acuzaţi de rănirea practicanţilor Falun Gong în oraşul chinezesc au călcat în picioare aceste libertăţi în oraşul chinezesc, comportându-se ca şi cum Statele Unite nu ar fi întemeiate pe protejarea acestor drepturi fundamentale” a declarat Marsh după pronunţarea instanţei.

“S-au comportat ca şi când s-ar afla la ei în China unde asemenea comportament nu este numai tolerat ci şi stârnit de partid, de acoliţii şi bătăuşii acestuia” a spus ea.

Incidente implicând violenţă asupra practicanţilor Falun Gong au apărut de-a lungul vremii în San Francisco, de când a început persecuţia în 1999. Aceste acţiuni au luat amploare anul trecut, intensificându-se în ultimele luni, înregistrându-se cel puţin 10 incidente. Conform practicanţilor Falun Gong, incidentele fac parte din strategia PCC de a îşi extinde persecuţia şi în alte ţări.

În anul 2008 în oraşul chinezesc al cartierului Flushing din New York, bande de chinezi au atacat practicanţii Falun Dafa mai multe luni la rând. La acel timp Peng Keyu, Consulul General al Chinei a fost prins într-o înregistrare telefonică în timp ce se lăuda cum a încurajat personal atacurile .

Instanţele Cartierului din San Francisco reprezintă o iniţiativă a procuraturii. Cazurile sunt decise de rezidenţi instruiţi, şi se concentrează pe refacerea comunităţii. În cazul în care inculpaţii se conformează deciziei Instanţei, ei pot scăpa de urmărirea penală, în caz contrar vor înfrunta acuzaţii penale.

“Statele Unite sunt un stat de drept, iar în cazul în care condamnaţii continuă să ameninţe, să atace şi să jignească practicanţii Falun Gong din San Francisco, acest lucru se va înregistra în cazierul lor. Procuratura şi poliţia din San Francisco şi mulţi alţi oameni buni fac tot ce pot pentru a proteja drepturile fundamentale ale oamenilor, inclusiv ale practicanţilor Falun Gong”, a spus Marsh într-un e-mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe