Atacul asupra lui Wen Jiabao pune în pericol facţiunea lui Jiang Zemin

Bo Xilai în vremea în care era şeful Partidului Comunist Chinez în Chongqing, aşteptând deschiderea Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012 în Beijing, China.
Bo Xilai în vremea în care era şeful Partidului Comunist Chinez în Chongqing, aşteptând deschiderea Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012 în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Un articol al New York Times ce detaliază presupusa avere a premierului Wen Jiabao a transformat planurile de tranziţie liniştită spre o nouă conducere a Partidului Comunist Chinez (PCC) la cel de-al 18-lea Congres al Partidului într-un război politic, potrivit unei surse familiare cu discuţiile pregătitoare pentru congres.

În plenul celui de-al 17-lea Congres al Partidului ce s-a ţinut în spatele uşilor închise în Beijing, un punct greu pe agenda de lucru a fost cum să se definească cazul oficialului căzut în dizgraţie, Bo Xilai. Sursa raportează că întrebarea cheie este dacă Bo Xilai să fie acuzat sau nu de încercare de lovitură de stat.

Dacă împotriva lui Bo se va aduce acuzaţia de încercare de lovitură de stat, atunci actualul şef al Partidului, Hu Jintao şi Wen Jiabao ar putea propune ca Bo să fie acuzat alături de un grup de alţi organizatori participanţi la tentativă, grup ce ar include pe fostul şef al partidului - Jiang Zemin, pe şeful securităţii - Zhou Yongkang cât şi pe influentul Zeng Qinghong, mai arată sursa.

Aşa cum The Epoch Times a raportat anterior, aceştia patru alături de alţi membri ai facţiunii lui Jiang sunt hotărâţi să recâştige puterea, cu scopul de a evita să fie traşi la răspundere pentru crimele comise în persecutarea la care au supus practica spirituală Falun Gong, în special pentru atrocitatea de a extrage forţat organe de la practicanţii Falun Gong în viaţă.

Facţiunea a încercat diferite stratageme pentru a împiedica sau a întârzia transferul de putere unei noi generaţii de lideri la cel de-al 18-lea Congres al Partidului. Printre aceste stratageme se numără şi încercarea de lovitură de stat care acum atârnă deasupra capului lui Bo Xilai dar şi asupra restului membrilor facţiunii lui Jiang.

După ce fostul şef de poliţie şi om al lui Bo Xilai, Wang Lijun, a fugit în Consulatul SUA din Chengdu, la 6 februarie şi a fost apoi trimis la Beijing pentru cercetări, partidul central a aflat de o lovitură de stat planificată de către Bo Xilai, Zhou Yongkang şi alţii, lovitură ce trebuia pusă în aplicare la ceva timp după cel de-al 18-lea Congres al Partidului.

Expunând averea liderilor

Potrivit sursei, cea mai recentă metodă de a câştiga avantaj iniţiată de Zhou Yongkang, a fost ceea ce sursa califică drept “atac sinucigaş” împotriva lui Wen Jiabao. Articolul publicat în The New York Times este perceput de către insiderii partidului drept parte din agenda lui Zhou Yongkang.

Atacul împotriva lui Wen Jiabao a fost precedat în luna iunie de un articol similar publicat pe Bloomberg, articol care vorbea despre averea familiei lui Xi Jinping. Potrivit website-ului de ştiri Boxun, articolul de pe Bloomberg a fost considerat ca o repetiţie pe care facţiunea lui Bo Xilai a făcut-o înainte de articolul despre Wen Jiabao.

În Beijing circulă zvonul că un articol similar, de data asta despre averea familiei lui Hu Jintao, este în lucru.

Potrivit mai multor website-uri de ştiri în limba chineză din afara Chinei, Wen Jiabao a răspuns articolului publicat în The New York Times, în cadrul reuniunilor cu caracter rezervat ale Partidului, oferindu-se să facă publice date referitoare la patrimoniul familiei sale.

Oferta lui Wen este inacceptabila pentru ceilalţi membrii ai conducerii partidului. Dacă Wen face asta, atunci ceilalţi lideri din partid vor fi puşi în dificultate. Publicarea detaliilor privind modul în care şi-au agonisit averile ameninţă toţi membrii din conducere, afirmă sursa.

Analiştii afirmă că liderii înţeleg că publicarea de informaţii privind averile pe care le-au obţinut ar aduce ura poporului chinez faţă de oficialii PCC la paroxism. Publicarea acestui articol în The New York Times i-a pus pe Hu Jintao şi Wen Jiabao într-o poziţie din care nu mai pot da înapoi.

Dacă Hu şi Wen lasă ameninţarea adusă de articolul din The Times fără răspuns, atunci liderii de partid l-ar putea urma pe Zhou Yongkang, care altfel a fost marginalizat cu succes, afirmă analiştii. Hu şi Wen vor trebui în final să supună facţiunea lui Jiang şi a lui Zhou, altfel Hu şi Wen pot fi chiar ei pedepsiţi.

Contraatacul

Un laconic anunţ de două fraze publicat de Xinhua la 26 octombrie – declaraţia a fost publicată în aceeaşi zi în care apăruse articolul în New York Times, dar la ceva timp după acesta – semnala contraatacul lui Hu Jintao şi al lui Wen Jiabao. Declaraţia spunea: “Procuratura Supremă a Poporului a decis să supună pe Bo Xilai unei anchete pentru acuzaţia de comitere de infracţiuni penale, precum şi impunerea de măsuri coercitive luate împotriva lui în conformitate cu legea”.

Tot în data de 26 octombrie, Xinhua raporta înlăturarea lui Zhang Jun, din funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme a Poporului. Anul trecut, Zhang Jun a arătat susţinere pentru campaniile maoiste ale lui Bo Xilai de tipul “loveşte negrul şi elogiază roşul” în Chongqing.

Campania “loveşte negrul” viza presupuşi mafioţi, în timp ce campania “elogiază roşul” implica interpretarea de cântece maoiste împreună cu alte expresii de devotament faţă de Partid. Împreună au ajutat la înţelegerea modelului Chongqing pe care Bo Xilai îl oferea ca viitoare cale pentru PCC.

Implicarea Procuraturii Supreme a Poporului marchează o creştere semnificativă a importanţei acordate cazului lui Bo Xilai.

Potrivit cotidianului Apple cu sediul în Hong Kong, dacă acest caz al lui Bo Xilai este cercetat de către Procuratura Supremă, atunci va fi judecat de către Curtea Supremă. Procesul lui Bo Xilai intentat de către Curtea Supremă a Poporului ar fi procesul la cel mai înalt nivel împotriva unui oficial al Partidului după cazul “Banda celor patru”, care a fost judecat de către un tribunal special al partidului.

Este neclar în acest moment dacă Jiang Zemin, Zhou Yongkang şu Zeng Qinghong vor fi acuzaţi.

Presa şi armata

Alături de creşterea importanţei acordate cazului lui Bo Xilai, Hu Jintao a făcut şi alte mişcări menite să îl ajute să-şi consolideze poziţia.

Hu şi-a pus omul său în postul de editor şef al ziarului Cotidianul Poporului, portavocea partidului. La 1 noiembrie, Central China TV anunţă că Wu Hengquan, fostul editor şef, a fost numit drept director adjunct al Departamentului de Propagandă.

Potrivit ziarului japonez Sankei Shimbun din data de 1 noiembrie, biroul lui Jiang din clădirea Comisiei Militare Centrale a fost recent închis. Jiang îşi păstrase un spaţios birou în clădire, cu secretare particulare, de când a fost demis din Comisia Militară în anul 2004.

Hu Jintao nu doar i-a luat înapoi biroul lui Jiang, dar a şi trimis o serie de apeluri prin intermediul publicaţiilor militare, cerând fidelitate faţă de Partidul central şi faţă de el personal.

Un articol publicat în data de 1 noiembrie în Jurnalul Armatei de Eliberare a Poporului, principala portavoce a forţelor militare ale partidului, era intitulat “Întărirea spiritului şi ideologiei la un nou nivel”, cu un subtitlu ce invita la “Studiul profund şi aplicarea importantului discurs din 23 iulie al preşedintelui Hu”.

Textul includea fraza “forţe ostile din interiorul şi exteriorul Chinei încep să se agite” şi că “asupra chestiunilor mari şi importante, trebuie să fiţi cu mintea clară, iar poziţia voastră trebuie să fie fermă”.

Spre final se spune: “Ideologic, politic şi operaţional voi trebuie să urmaţi îndeaproape Partidul Central şi Comisia Militară Centrală. Trebuie să ascultaţi cu hotărâre ordinele din partea Partidului Central, a Comisiei Militare Centrale şi a preşedintelui Hu”.

Articol scris cu ajutorul cercetărilor efectuate de către Jane Lin.

chinareports@epochtimes.com