Bo Xilai cu un pas mai aproape de pedeapsa judiciară

Bo Xilai la Congresul Naţional al Poporului, în Beijing, 14 martie 2012, înainte de a fi înlăturat din funcţie şi acuzat.
Bo Xilai la Congresul Naţional al Poporului, în Beijing, 14 martie 2012, înainte de a fi înlăturat din funcţie şi acuzat. (Mark RalstonAFP / Getty Images)

Xinhua, portavocea Partidului Comunist chinez, a anunţat că într-o sentinţă unică publicată vineri, 26 octombrie, în jurul orelor 10:00, ora Beijingului, Bo Xilai, funcţionarul căzut în dizgraţie, a fost înlăturat din poziţia legislativă pe care o deţinea în interiorul Partidului Comunist, şi anume din postul său la Congresul Naţional al Poporului (CNP), un pas necesar pentru a putea fi adus în faţa judecătorilor.

Decizia a fost luată de către Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului (CNP) al oraşului Chongqing, pe care Bo Xilai pare să îl fi “reprezentat” la Beijing în timpul conclavelor politice ale partidului.

Acest pas nu a fost decât o formalitate pe calea spre urmărirea penală, conform lui Heng He, comentator politic pentru Televiziunea NTD, un post de televiziune în limba chineză ce îşi are sediul la New York.

Înainte de a fi predat autorităţilor judiciare, statutul său de reprezentant în Congresul Poporului trebuie să fie anulat, în acest mod fiindu-i înlăturată imunitatea”, a afirmat Heng He. Membrii CNP nu pot fi aduşi în instanţă, conform obiceiurilor regimului.

CNP-ul oraşului Chongqing a fost cel care a îndeplinit acest act pentru că ei constituiau marea masă a celor care l-au “ales”, este de părere Heng He.

“Aceste zvonuri circulă deja de o săptămână”, a mai spus Heng He. “Asta pur si simplu le confirmă.”